Το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει το παραμικρό για ανακοινώσεις του κέντρου κοινής διοίκησης της Ρωσίας, του Ιράν και δυνάμεων που υποστηρίζουν τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ, στις οποίες αναφέρθηκαν ορισμένα ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες πέρασαν «κόκκινες γραμμές» πλήττοντας συριακή αεροπορική βάση με πυραύλους Τόμαχοκ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με δημοσίευμα του Sputnik, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Την Κυριακή (χθες) το πρακτορείο Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο ένα κέντρο κοινής διοίκησης που αποτελείται από δυνάμεις της Ρωσίας, του Ιράν και μαχητών που υποστηρίζουν τον Άσαντ, πως η πρόσφατη πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ εναντίον της συριακής αεροπορικής βάσης Ας Σαϊράτ υπερέβη τις «κόκκινες γραμμές». Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι σύμμαχοι θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε νέα επίθεση και θα αυξήσουν την υποστήριξή τους στη Δαμασκό.
«Δεν γνωρίζουμε γι’ αυτό, δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε και δεν γνωρίζουμε από πού το πήρε το Reuters και από πού εμφανίστηκαν πάλι αυτές οι ανώνυμες πηγές», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
Το βράδυ της 6ης Απριλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτόξευσαν 59 πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ εναντίον της αεροπορικής βάσης του συριακού στρατού στην Ας Σαϊράτ. Η επιδρομή κατέστρεψε οκτώ υπόστεγα αεροσκαφών και όλον τον στρατιωτικό εξοπλισμό που βρισκόταν μέσα σε αυτά, όμως πολλά μαχητικά δεν έπαθαν τίποτα και ο διάδρομος παρέμεινε εν πολλοίς άθικτος.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η επίθεση ήταν μια απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να πραγματοποιήθηκε στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ στις 4 Απριλίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 80 ανθρώπων, και την ευθύνη για την οποία επιρρίπτει η Ουάσινγκτον στη συριακή κυβέρνηση. Η Δαμασκός αρνήθηκε τις κατηγορίες για επίθεση με χημικά όπλα, ενώ η Ρωσία δήλωσε επανειλημμένα πως χρειάζεται λεπτομερής διερεύνηση του επεισοδίου προτού αποδοθεί η ευθύνη για την επίθεση στην Ιντλίμπ σε οποιαδήποτε πλευρά.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Χομς Ταλάλ Μπαραζί, από τους πυραύλους σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άνθρωποι, περιλαμβανομένων και δύο αμάχων. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως από την επίθεση σκοτώθηκαν τέσσερα μέλη του συριακού στρατού, δύο αγνοούνται και έξι υπέστησαν σοβαρά τραύματα από την πυρκαγιά που ακολούθησε την εκτόξευση των πυραύλων. Ωστόσο ο συριακός στρατός ανέφερε πως συνολικά δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν. Η επίθεση κατέστρεψε επίσης μια αποθήκη, ένα κτίριο εκπαίδευσης, μια καντίνα, έξι μαχητικά MiG-23 και έναν σταθμό ραντάρ, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Στο μεταξύ, ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία βρέθηκε «μερικά εκατοστά από την αντιπαράθεση» με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη συριακή αεροπορική βάση Ας Σαϊράτ.
«Και αν αποδειχθεί πως οι τρομοκράτες διέσπειραν το (δηλητηριώδες) αέριο, τι θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες; Αν οι τρομοκράτες ανακαλύψουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τους υποστηρίζουν κάθε φορά που διασπείρουν το αέριο, τι θα γίνει με την περιοχή; Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως βρέθηκαν μερικά εκατοστά από την αντιπαράθεση (με τις Ηνωμένες Πολιτείες)», είπε ο Ροχανί, επικαλούμενος ρώσους αξιωματούχους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.