Μια πρώτη ανάγνωση της αμερικανικής επίθεσης κάνει ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών, Σωτήρης Ρούσσος.
Ο κ. Ρούσσος τονίζει ότι «στην περίπτωση του Τραμπ οι ΗΠΑ παίζουν πόκερ αλλά Ρώσοι και Ιρανοί ειδικεύονται στο σκάκι».
Απαριθμώντας έξι σημεία μιας γρήγορης ανάλυσης σημειώνει:
1. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατανοήσει κανείς γιατί ο Άσαντ σε μια στιγμή που έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να μετατρέψει την στρατιωτική σε πολιτική νίκη διατήρησης του καθεστώτος προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια. Δεν είναι τρελός και πολύ περισσότερο δεν είναι τρελοί οι Ρώσοι και οι Ιρανοί.
2. Η επίθεση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Συρία στην περιοχή στο μέτρο που εμποδίζουν την μετατροπή της στρατιωτικής νίκης των Άσαντ-Ρωσίας-Ιράν-Χεζμπολλάχ σε πολιτική νίκη δηλαδή στην σταθεροποίηση του καθεστώτος.
3. Βασικό πρόταγμα της αμερικανικής πολιτικής είναι η αποσόβηση της αποκατάστασης του στρατηγικού άξονα Ιράν-Συρίας-Χεζμπολλάχ. Από την στιγμή που δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το ασαντικό καθεστώς (οι Κούρδοι δεν είναι διατεθειμένοι να επιχειρήσουν πέρα από τις περιοχές τους) θεωρούν καλύτερο να διατηρούν την ρευστότητα.
4. Ο Τραμπ επαναφέρει το θέμα απομάκρυνσης Άσαντ προσπαθώντας να «στριμώξει» τους Ρώσους σε ένα συμβιβασμό όπου θα θυσιάσουν τον Άσαντ. Μια τέτοια κίνηση δεν παίρνει υπόψιν το βασικό κίνητρο των Ρώσων δλδ την αποκατάσταση του κύρους της μεγάλης δύναμης. Αν ακόμη ένας φίλος τους έχει την τύχη των προηγούμενων φίλων Μιλόσεβιτς, Σαντάμ, Καντάφι τότε η αποκατάσταση αυτή χωλαίνει πολύ. Επίσης ο Άσαντ θα ήταν μια θυσία για την Ουκρανία αλλά είναι έτοιμες οι ΗΠΑ να «δώσουν» τόσο βαρύ τίμημα;
5. Υπάρχει αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος του Ισραήλ για τη συριακή κρίση, μάλλον στην γραμμή του σημείου 2.
6. Στην περίπτωση του Τραμπ οι ΗΠΑ παίζουν πόκερ αλλά Ρώσοι και Ιρανοί ειδικεύονται στο σκάκι.