Ισραηλινοί στρατιώτες ξερίζωσαν σήμερα το πρωί το δέντρο που αποτέλεσε χθες την αφορμή κλιμάκωσης της έντασης στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι: τέσσερις Λιβανέζοι και ένας Ισραηλινός.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, οι ισραηλινοί στρατιώτες ξερίζωσαν το δέντρο και το έριξαν στην ισραηλινή πλευρά ενώ ετοιμάζονταν να κόψουν άλλα δύο, ενώπιον περίπου 30 λιβανέζων στρατιωτών και της Δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο.

Όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα το στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε σημαντικές ενισχύσεις στα σύνορα με τον Λίβανο, κυρίως μονάδες τεθωρακισμένων, προκειμένου να προστατευθούν οι στρατιώτες που θα μετέβαιναν εκεί για να ξεριζώσουν το δέντρο. Σύμφωνα πάντα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, η κοπή των δέντρων θα καταστήσει δυνατή την εγκατάσταση κάμερας παρακολούθησης.

Στόχος της κίνησης αυτής να σταλεί «ένα ξεκάθαρο μήνυμα» στο Λίβανο, σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο.

«Η αντεπίθεση θα είναι η ίδια σε περίπτωση οποιασδήποτε συνοριακής επίθεσης εναντίον του Λιβάνου», είχε προειδοποιήσει νωρίτερα εκπρόσωπος του στρατού του Λιβάνου προσθέτοντας: «Η οποιαδήποτε επίθεση θα επιφέρει συνέπειες».

Λίβανος και Ισραήλ ερίζουν πάντως για τα αίτια του χθεσινού επεισοδίου: σύμφωνα με το Λίβανο, η χθεσινή ανταλλαγή πυροβολισµών ξεκίνησε όταν ισραηλινοί στρατιώτες µπήκαν στο λιβανέζικο έδαφος για να κόψουν το εν λόγω δέντρο, ενώ η ισραηλινή πλευρά ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες δέχθηκαν πυρά την ώρα που έκαναν εργασίες συντήρησης στην Γαλάζια Γραµµή, τα διεθνώς αναγνωρισµένα σύνορα των δύο χωρών