Το Ισραήλ προειδοποίησε σήμερα το Λίβανο για «συνέπειες» στην περίπτωση που υπάρξουν νέες συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων τους και κατέστησε τη λιβανέζικη κυβέρνηση υπεύθυνη για τη σημερινή σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Λιβανέζων στρατιωτών στη μεθόριο.

«Το Ισραήλ καθιστά τη λιβανική κυβέρνηση υπεύθυνη για το σοβαρό αυτό επεισόδιο και προειδοποιεί για επιπτώσεις αν συνεχιστούν οι ταραχές αυτού του είδους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν, η οποία εκδόθηκε μερικές ώρες μετά την φονική ανταλλαγή πυρών στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν και ο πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι καταδίκασαν σήμερα την ισραηλινή «επίθεση» από την οποία τέσσερις Λιβανέζοι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με πηγές της λιβανικής ασφάλειας.

Ο Χαρίρι καταδικάζει σε ανακοίνωση του γραφείου του την «παραβίαση της λιβανικής εθνικής κυριαρχίας» και ζητά «από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ για να σταματήσει την επίθεσή του».

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Σουλεϊμάν καταδικάζει σε ανακοίνωση του δικού του γραφείου «τη νέα ισραηλινή παραβίαση της απόφασης 1701 που περιλαμβάνει τον βομβαρδισμό ενός σημείου ελέγχου του λιβανικού στρατού και τις επιθέσεις κατά της λιβανικής περιουσίας».

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έδωσε τέλος στον καταστροφικό πόλεμο του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανικής Χεζμπολάχ.

Από τις συγκρούσεις σήμερα το μεσημέρι κοντά στο λιβανικό χωριό Ανταϊσέχ στη μεθόριο του Λιβάνου με το Ισραήλ σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις λιβανέζοι στρατιώτες και ένας λιβανέζος δημοσιογράφος και τραυματίστηκε τουλάχιστον ένας ισραηλινός στρατιώτης, σύμφωνα με αξιωματούχο των λιβανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ Al Manar μετέδωσε νωρίτερα ότι ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός του ισραηλινού στρατού σκοτώθηκε επίσης, στις πρώτες αυτές στρατιωτικές απώλειες μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ το 2006. Η πληροφορία αυτή δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.