Υπάρχουν ορισμένες διαδικτυακές υπηρεσίες που χρεώνουν σημαντικά «χωρισμένες» μουσουλμάνες γυναίκες προκειμένου να πάρουν μέρος στους αποκαλούμενους halala ισλαμικούς γάμους, σύμφωνα με έρευνα του BBC. Οι γυναίκες αυτές πληρώνουν για να παντρευτούν, να κάνουν σεξ και να χωρίσουν στη συνέχεια τον άγνωστο άντρα, προκειμένου να επιστρέψουν στον πρώην σύζυγό τους.
Η Φαράχ γνώρισε τον σύζυγό της όταν ήταν 20 ετών. Σύντομα έκαναν παιδιά και η κακοποίηση ξεκίνησε. «Με έσερνε από τα μαλλιά στα δωμάτια και προσπάθησε να με πετάξει έξω από το σπίτι. Υπήρχαν φορές που απλά τρελαινόταν», δηλώνει η ίδια στο BBC.
Παρά την κακοποίηση, ήλπιζε πως τα πράγματα θα αλλάξουν. Μέχρι που ένα μήνυμα ήρθε στο κινητό της που έλεγε: «talaq, talaq, talaq». Η χρήση αυτής της λέξης τρεις φορές από έναν άντρα αποτελεί μια πρακτική που για ορισμένους μουσουλμάνους σημαίνει ότι ο ισλαμικός γάμος τερματίζεται αυτόματα.
Και παρότι είναι μια πρακτική απαγορευμένη σε αρκετά μουσουλμανικά κράτη, ακόμη βρίσκει εφαρμογή σε ζευγάρια. «Είχα το κινητό πάνω μου και το έδειξα στον πατέρα mου. “Ο γάμος σου τελείωσε, δεν μπορείς να επιστρέψεις σε αυτόν”, μου απάντησε».
Η Φαράχ ήταν όμως αποφασισμένη να επιστρέψει στον «έρωτα της ζωής της», όπως τον αποκαλούσε. Και, όπως λέει, και ο πρώην σύζυγός της είχε μετανιώσει που τη χώρισε.
Αυτό την οδήγησε να στραφεί στην αμφιλεγόμενη πρακτική που είναι γνωστή ως halala και η οποία είναι αποδεκτή από μια μικρή μειοψηφία μουσουλμάνων που υιοθετούν την ιδέα του τριπλού talaq. Πιστεύουν ότι η halala είναι ο μοναδικός τρόπος για ένα διαζευγμένο ζευγάρι που θέλει να συμφιλιωθεί να ξαναπαντρευτεί.
Η halala προβλέπει ότι μια γυναίκα παντρεύεται κάποιον άλλον, ολοκληρώνει τον γάμο και στη συνέχεια παίρνει διαζύγιο. Μόνο τότε μπορεί να ξαναπαντρευτεί τον πρώτο της σύζυγο.
Οι γυναίκες αυτές διατρέχουν όμως τον κίνδυνο οικονομικής εκμετάλλευσης, εκβιασμού, ακόμη και σεξουαλικής κακοποίησης.
Πρόκειται για μια πρακτική που βρίσκει αντίθεση την πλειοψηφία των μουσουλμάνων και αποδίδεται σε παρανόηση των ισλαμικών νόμων γύρω από το διαζύγιο. Στο διαδίκτυο όμως διαπιστώθηκε η ύπαρξη λογαριασμών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και χρεώνουν γυναίκες με σημαντικά ποσά για έναν προσωρινό γάμο.
Όσον αφορά τη Φαράχ, αποφάσισε πως τελικά δεν θέλει να ξανασμίξει με τον σύζυγό της και ότι δεν θέλει να ρισκάρει έναν halala γάμο. Μάλιστα, προειδοποιεί τις άλλες γυναίκες που είναι απελπισμένες, όπως ήταν και εκείνη, για μια λύση. «Αν με ρωτήσετε τώρα, σε μια κατάσταση ψυχικής ηρεμίας, δεν θα το έκανα ποτέ. Δεν πρόκειται να κοιμηθώ με κάποιον για να πάρω πίσω τον άντρα μου. Εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή όμως ήμουν απελπισμένη να τα ξαναβρώ με εκείνον, λαμβάνοντας οποιοδήποτε μέτρο».