Σημαντικές αλλαγές στην εποπτεία του κλάδου των τροφίμων στην Ευρώπη έρχονται με την έγκριση, από την Ευρωβουλή, της νομοθεσίας για την αποφυγή μιας επανάληψης του σκανδάλου με το αλογίσιο κρέας, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Euractiv.

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι, το 2013, σοκαρίστηκαν όταν έμαθα ότι ένας μακρύς κατάλογος ειδών σουπερμάρκετ, τα οποία υποτίθεται ότι ήταν μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας, στην πραγματικότητα ήταν κρέας αλόγου. Κεφτέδες, λουκάνικα και κατεψυγμένα μπιφτέκια αποσύρθηκαν από τα ράφια των καταστημάτων σε όλη την ΕΕ μετά την αποκάλυψη αυτή. «Τα τρόφιμα στην Ευρώπη πρέπει να είναι ακίνδυνα και ασφαλή» δήλωσε ο Karin Kadenback, σοσιαλιστής ευρωβουλευτής από την Αυστρία, ο οποίος εισήγαγε τον νόμο κατά τη διάρκεια μιας συνόδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Οι καταναλωτές πρέπει να απαλλάσσονται από «απάτες», όπως το σκάνδαλο του κρέατος αλόγου, ακόμη και αν δεν βλάπτουν απαραίτητα τη δημόσια υγεία, πρόσθεσε ο Kadenback. Ο νέος νόμος, ο οποίος έχει ήδη εγκριθεί από 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, έχει ως στόχο να βελτιώσει την ανιχνευσιμότητα των τροφίμων, την καταπολέμηση της απάτης και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην τροφική αλυσίδα. Τα μέτρα, τα οποία προτάθηκαν πρώτη φορά τον Μάιο του 2013, περιλαμβάνουν αυστηρότερους ελέγχους και πρόστιμα για τις εταιρείες που βρέθηκαν να έχουν εσκεμμένα εξαπατήσει τους καταναλωτές.

Επιπλέον, οι εθνικές Αρχές θα κληθούν να παρακολουθούν τη βιομηχανία τροφίμων πιο στενά, συμπεριλαμβανομένων αιφνιδιαστικών ελέγχων σχετικά με το περιεχόμενο και τα πρότυπα. Οι πληροφοριοδότες θα πρέπει επίσης να προστατεύονται καλύτερα. Η νομοθεσία καλύπτει το σύνολο της τροφικής αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των ζωοτροφών, της βιολογικής παραγωγής, των φυτοφάρμακων, της καλής διαβίωσης των ζώων και της υγεία, και των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων. Τα νέα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν πριν από το τέλος του 2019.

Η βιομηχανία γεωργικών ειδών διατροφής είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικονομικός τομέας στην ΕΕ, ο οποίος απασχολεί πάνω από 48 εκατομμύρια ανθρώπους και είναι αξίας περίπου 750 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Η αξία των καλλιεργειών στην ΕΕ είναι 205 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.