Στη Βουλή των Κοινοτήτων, θα απευθυνθεί σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι μία ημέρα αφού η δήλωση της πρωθυπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον για το αίτημα διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία περιέπλεξε για το Λονδίνο την εκκίνηση της διαδικασίας του Brexit.
Όλα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης φιλοξενούν σήμερα στις πρώτες σελίδες τους το αίτημα της πρωθυπουργού της Σκωτίας που βάζει στο παιγνίδι ακόμη έναν παράγοντα: την προοπτική διάλυσης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Εκ μέρους του συντηρητικού Τύπου, χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του ταμπλόιντ Daily Mail: «Κάτω τα χέρια από Brexit μας, Νίκολα», ενώ η Daily Telegraph ετοιμάζεται για μία «Νέα μάχη για το Ηνωμένο Βασίλειο».
Για τον φιλοευρωπαϊκό Guardian, η νίκη της Τερέζα Μέι στη Βουλή των κοινοτήτων, όπου το νομοσχέδιο για το Brexit πέρασε χωρίς τις τροπολογίες που προτάθηκαν από τη Βουλή των Λόρδων, δίνοντας εξουσιοδότηση στην βρετανική κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, σβήστηκε από την Νίκολα Στέρτζον, που επέλεξε «μία στρατηγική στιγμή» για να κάνει την ανακοίνωσή της.
Η Τερέζα Μέι θα παρουσιασθεί τώρα ενώπιον των βουλευτών για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες.
«Στη χειρότερη δυνατή στιγμή»
Μένει τώρα να φανεί πότε ακριβώς υπολογίζει να γνωστοποιήσει στις Βρυξέλλες ότι η χώρα της εκκινεί τη διαδικασία του διαζυγίου. Από την πλευρά της Ντάουνινγκ Στριτ επέμειναν χθες στο γεγονός ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 50 θα γίνει στο τέλος του Μαρτίου, αν και θεωρητικά είναι δυνατή οποιαδήποτε στιγμή.
Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ότι αυτή η μικρή καθυστέρηση έχει σχέση με τη βούληση της κυβέρνησης να μην συμπέσει με τις εκλογές στην Ολλανδία ή τους εορτασμούς των 60 ετών της Συνθήκης της Ρώμης στις 25 Μαρτίου.
Ομως, οι χθεσινές ανακοινώσεις της Νίκολα Στέρτζον για την πρόθεσή της να οργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας στο τέλος του 2018 ή στις αρχές του 2019 δεν μπορεί παρά να έπαιξε ρόλο.
«Για το μέλλον της (βασιλικής) ένωσης, η κα Μέι δεν θέλησε να φανεί προκλητική σπεύδοντας να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 την ίδια ημέρα των δηλώσεων της Νίκολα Στέρτζον, η οποία ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την επόμενη εβδομάδα από το κοινοβούλιο της Σκωτίας εξουσιοδότηση για να ζητήσει την άδεια του Λονδίνου ώστε να ξεκινήσει τη διαδικασία του δημοψηφίσματος».
Η Τερέζα Μέι έκανε χθες λόγο για «παράγοντα διαίρεσης» που έρχεται «στη χειρότερη δυνατή στιγμή». Όμως, αν και έχει τη δυνατότητα να μην δώσει την άδειά της για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, θα αποφύγει να το κάνει για να μην βρεθεί σε δυσχερή πολιτικά θέση και να μην συδαυλίσει την φλόγα της ανεξαρτησίας.
Η Νίκολα Στέρτζον δικαιολόγησε τη διατύπωση του αιτήματός της για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος επικαλούμενη «τον τοίχο της αδιαλλαξίας» που ύψωσε το Λονδίνο στα αιτήματα της Σκωτίας σχετικά με το Brexit, τη στιγμή που οι Σκώτοι θέλουν να παραμείνουν στην ενιαία αγορά, ενώ η Τερέζα Μέι οδεύει προς ένα «σκληρό» Brexit που σημαίνει έξοδο από την ενιαία αγορά και την ανάληψη του ελέγχου της μετανάστευσης.
Η Σκωτία ψήφισε κατά 62% υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο βρετανικό δημοψήφισμα της 23 Ιουνίου που αποφάσισε υπέρ της εξόδου από την ΕΕ με το 52% των ψήφων.
Το συνέδριο του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) συνέρχεται στο τέλος της εβδομάδας στο Αμπερντίν της Σκωτίας , ενώ το Συντηρητικό Κόμμα συνέρχεται τις ίδιες ημέρες στο Κάρντιφ της Ουαλίας.
Στο πρώτο δημοψήφισμα με το ερώτημα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, το 2014, το 55% τάχθηκε υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως το Brexit έχει αλλάξει τα δεδομένα. Το 48% των Σκώτων τάσσεται πλέον υπέρ του διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο που εκκινεί τη δική του διαδικασία διαζυγίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.