Τα νέα είναι κάτι παραπάνω από καλά για όποιον επιλέγει τη φτηνότερη ετικέτα που θα βρει στο menu του εστιατορίου, σύμφωνα με ειδικό του οίνου.
Οι περισσότεροι από μας, λέει ο σομελιέ Mark Oldman και έχει μάλλον δίκιο, όταν δειπνούν έξω προτιμούν το δεύτερο ή το τρίτο φτηνότερο κρασί από τον κατάλογο, κι αυτό για να μη φανούν σπαγκοραμμένοι στα μάτια του γκαρσονιού.
Κάτι που έχουν πάρει προφανώς χαμπάρι οι εστιάτορες και οι σομελιέ τους και τοποθετούν σε αυτές ακριβώς τις θέσεις τις λιγότερο καλές ετικέτες τους.
Όπως μας λέει στο βιβλίο του «How to Drink Like a Billionaire»: «Ξέροντας ότι θα πουλήσει καλά, μπορεί να τοποθετήσουν σε κείνες τις θέσεις της λίστας ένα μπουκάλι που έχουν σε αφθονία».
Δεν είναι όμως μόνο αυτό: «Ακόμα χειρότερα», συνεχίζει, «μπορεί να υπερκοστολογούν αυτό το κρασί, κάνοντάς το δυνητικά τη χειρότερη επιλογή της λίστας». Κι έτσι αν το πορτοφόλι μας δεν επιτρέπει τα πρώτα κρασιά του καταλόγου, «είναι καλύτερο να παραγγείλετε το φτηνότερο κρασί, κάτι που οι πελάτες παραμελούν φοβούμενοι την ντροπή, μιας και συχνά έχει την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής».
Μας προτείνει πάντως να επιλέγουμε εστιατόρια με πολλές και καλές ετικέτες κρασιού: «Φροντίστε να πηγαίνετε σε εστιατόριο που νοιάζεται για το κρασί του, εκεί που ακόμα και τα κρασιά χαμηλών τιμών είναι καλής ποιότητας».
Πώς θα τα διακρίνουμε αυτά τα εστιατόρια; Σύμφωνα με τον σομελιέ μας, είναι αυτά που έχουν εξειδικευμένους σομελιέ ή σερβιτόρους που ξέρουν από κρασί και νοιάζονται για τις επιλογές των πελατών τους, προσφέροντας ετικέτες καλών κρασιών με το ποτήρι.
Ειδάλλως, «κάθε χιμπατζής μπορεί να πουλήσει καλά κρασιά που κοστίζουν μια περιουσία». Ένας καλός σομελιέ είναι όμως αυτός που «θα βρει και θα πουλήσει τη νοστιμιά στο χαμηλότερο άκρο της λίστας των κρασιών».
Τώρα ξέρετε…