Προς εφαρμογή πάει το νομοσχέδιο του προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε για επαναφορά της θανατικής ποινής, που χθες πέρασε ένα μεγάλο εμπόδιο στο Κογκρέσο, την ώρα που οι επικριτές της καταγγέλλουν ένα «απάνθρωπο» νομοσχέδιο.
Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μέρος του πολέμου που έχει κηρύξει ο Ντουτέρτε εναντίον των ναρκωτικών και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μείωση της ηλικίας για την ποινική ευθύνη στα 9 έτη.
Η πλειονότητα των εκπροσώπων στην κάτω βουλή των Φιλιππίνων υπερψήφισε το νομοσχέδιο σε δεύτερη ανάγνωση χθες Τετάρτη το βράδυ. Η ψήφισή του σε τρίτη ανάγνωση είναι απαραίτητη για την επικύρωσή του και προβλέπεται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα. Όμως πλέον δεν θα υπάρξει συζήτηση στο κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο κι έτσι η τρίτη ψηφοφορία θεωρείται απλώς τυπική.
Η γερουσία, στην οποία κυριαρχούν υποστηρικτές του Ντουτέρτε, αναμένεται επίσης να υιοθετήσει χωρίς δυσκολία το νομοσχέδιο.
«Ξεπεράσαμε τη βασική δυσκολία», δήλωσε ο βουλευτής Ρεϊνάλντο Ουμάλι που υποστηρίζει το νομοσχέδιο.
Η αντιπολίτευση εξέφρασε την οργή της για την επαναφορά της θανατικής ποινής, 11 χρόνια μετά την κατάργησή της, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η διαφθορά του δικαστικού συστήματος ενδέχεται να οδηγήσει στην εκτέλεση αθώων.
«Η απόφαση αυτή είναι απάνθρωπη, αισχρή και εντελώς ασεβής», δήλωσε ο πατήρ Ζερόμ Σεσιγιάνο, γραμματέας δημοσίων σχέσεων της Συνόδου καθολικών επισκόπων. «Οι εγκληματίες πρέπει να τιμωρούνται και τα θύματα να βοηθούνται, όμως η ποινή δεν πρέπει να είναι ο θάνατος. Εξαιτίας των δυσλειτουργιών και των ελλείψεων του ποινικού μας συστήματος οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι για τους αθώους που πέφτουν θύματα δικαστικών λαθών», πρόσθεσε.
Το 80% των Φιλιππινέζων είναι πιστοί καθολικοί και η εκκλησία πρωτοστάτησε στην εκστρατεία κατάργησης της θανατικής ποινής το 2006.
Ο πατέρας Σεσιγιάνο και βουλευτές της αντιπολίτευσης είναι επίσης αντίθετοι στις τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν για την ψήφιση του νομοσχεδίου: περιορισμός του χρόνου συζήτησης και απουσία ενός συστήματος που να διασφαλίζει τη μυστική ψηφοφορία.
Βάσει νομοσχεδίου, η θανατική ποινή θα επιβάλλεται μόνο σε όσους διαπράττουν εγκλήματα που συνδέονται με τη διακίνηση ναρκωτικών. Όσοι συλλαμβάνονται έχοντας στην κατοχή τους 500 γραμμάρια μαριχουάνα ή 10 γραμμάρια κοκαΐνης, ηρωίνης ή έκσταση κινδυνεύουν να καταδικαστούν στην εσχάτη των ποινών, όπως και οι καλλιεργητές και οι διακινητές ναρκωτικών.
Η θανατική ποινή θα μπορεί να επιβάλλεται και σε όσους καταδικάζονται για τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων, όπως βιασμοί και φόνοι, υπό την επήρεια ναρκωτικών. Αντίθετα, όσοι διαπράττουν φόνους και βιασμούς νηφάλιοι θα κινδυνεύουν μόνο με ποινές κάθειρξης.
Ο πρόεδρος Ντουτέρτε εξελέγη με την υπόσχεση να εξαλείψει το εμπόριο ναρκωτικών και έχει εξαπολύσει μια εκστρατεία που έχει οδηγήσει στον θάνατο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Από τα τέλη Ιουνίου, οπότε ορκίστηκε, η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι έχει σκοτώσει σε νόμιμη άμυνα περισσότερους από 2.500 ναρκομανείς ή διακινητές, ενώ περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.