Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημέρωσε τον κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο για την «ανυπομονησία» και την «ανησυχία» των αμερικανικών επιχειρήσεων έναντι της οικονομικής πολιτικής του Πεκίνου, ανακοίνωσε ο Μάικλ Φρόμαν, σύμβουλος του αμερικανού προέδρου για τη διεθνή οικονομία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα «δήλωσε πολύ σαφώς ότι οι Αμερικανοί και οι επιχειρήσεις τους ανυπομονούν και ανησυχούν για τη βραδύτητα των αλλαγών στην οικονομική πολιτική της Κίνας, ενώ προσβλέπουν στην οικονομική συνεργασία της χώρας τους με την Κίνα», στο περιθώριο της συνόδου του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας Ειρηνικού (APEC).

Ο αμερικανός πρόεδρος άσκησε πίεση στον Χου Τζιντάο να επιτρέψει την αύξηση της ισοτιμίας του γιουάν, τόνισε την ανάγκη για εξισορρόπηση στην παγκόσμια οικονομία και είπε ότι ανυπομονεί να δει οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν «πολύ ευθύς» όταν μετέφερε τις αμερικανικές ανησυχίες στον πρόεδρο Χου Τζιντάο για την ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος και για το εμπόριο.