Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τα ευρήματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ σχετικά με το ότι Ιρανοί επιστήμονες εργάστηκαν για το σχεδιασμό μιας ατομικής βόμβας και ενδέχεται να συνεχίζουν μυστικές έρευνες ενισχύουν τις ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
«Η Γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί εδώ και μεγάλο διάστημα για την πρόοδο του ατομικού προγράμματος του Ιράν και τον δυνητικό πραγματικό χαρακτήρα του. Το περιεχόμενο της έκθεσης φυσικά ενισχύει αυτές τις ανησυχίες σημαντικά», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ.
Πρόσθεσε ότι η έκθεση της IAEA θα παρουσιαστεί στα Ηνωμένα Έθνη την επόμενη εβδομάδα και σημείωσε πως «θα πιέσουμε για μια σαφή απόφαση η οποία θα καλεί το Ιράν να τηρήσει τις δεσμεύσεις του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε και αυτός ότι τον «θορύβησε» η έκθεση της για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
«Τα λεπτομερειακά στοιχεία που αφορούν μια πιθανή στρατιωτική διάσταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος μας προκαλούν ανησυχία», ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΕΞ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ είπε ότι το Λονδίνο εξετάζει από κοινού με τους διεθνείς του εταίρους το πώς θα ενταθεί περαιτέρω η πίεση που ασκείται στο Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.
«Το Ιράν πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση. Θέλουμε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων και τείναμε χείρα συμφιλίωσης στο Ιράν επανειλημμένα», είπε ο Χέιγκ στη Βουλή των Κοινοτήτων.
«Είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω συνομιλίες αλλά μόνο εάν το Ιράν είναι προετοιμασμένο να εμπλακεί σε σοβαρές διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Εάν δεν (το πράξει) πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση και εξετάζουμε το να επιβάλουμε πρόσθετα μέτρα για το σκοπό αυτό».
«Έχουμε ήδη επιβάλει κυρώσεις χωρίς προηγούμενο στο Ιράν ως ΟΗΕ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε την πλήρη εφαρμογή τους, να κλείσουμε τα παραθυράκια, να αποθαρρύνουμε τα θέματα με το Ιράν. Συζητάμε το να εντείνουμε αυτή την πίεση και εξετάζουμε επίσης το να επιβάλουμε επιπλέον μονομερή μέτρα εάν το Ιράν αποτύχει να τηρήσει τις υποχρεώσεις του», συνέχισε ο Χέιγκ.
«Εξετάζουμε πρόσθετα μέτρα εναντίον του χρηματοοικονομικού τομέα του Ιράν, του τομέα του πετρελαίου και του αερίου, και την συμπερίληψη περισσότερων οντοτήτων και προσώπων που ενέχονται στο πυρηνικό του πρόγραμμα στον κατάλογο επιβολής κυρώσεων», πρόσθεσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Η κυβέρνηση της Ρωσίας από την πλευρά της έκανε σαφές ότι δεν θα υποστηρίξει την επιβολή νέων, σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax επικαλούμενο έναν ανώτερο Ρώσο διπλωμάτη.
«Οι όποιες πρόσθετες κυρώσεις (επιβληθούν) σε βάρος του Ιράν θα θεωρηθούν από την διεθνή κοινότητα ένα εργαλείο για την επιδίωξη αλλαγής καθεστώτος στο Ιράν. Αυτή η προσέγγιση είναι απαράδεκτη για εμάς, και η ρωσική πλευρά δεν έχει την πρόθεση να σκεφτεί τέτοιες προτάσεις», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.
Η Κίνα κάλεσε από την πλευρά της ο Ιράν να επιδείξει «ευελιξία» και «ειλικρίνεια» έναντι της IAEA, η οποία εξέφρασε τις «σοβαρές της ανησυχίες» για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δια στόματος του Χονγκ Λέι, εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείο Εξωτερικών.