Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ εξέφρασε την οργή του στο αμερικανικό υπουργείο (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) αφότου ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ντάνα Ροχραμπάχερ δήλωσε ότι τα Σκόπια δεν είναι χώρα και πως τα εδάφη θα πρέπει να διαχωριστούν από τους γείτονες όπως το Κόσοβο και η Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημιουργία της ΠΓΔΜ ήταν ένα αποτυχημένο έργο και η ατμόσφαιρα είναι πλέον ώριμη για μία νέα επαναχάραξη των συνόρων.
«Η οπτική μου είναι πως η ΠΓΔΜ (σ.σ. “Μακεδονία” στο πρωτότυπο) δεν είναι χώρα. Λυπάμαι, δεν είναι χώρα» δήλωσε, ο γερουσιαστής από την Καλιφόρνια στο αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι Vizion Plus.
«Υπάρχει μια τέτοια διαίρεση στη χώρα τους που δεν θα είναι ποτέ σε θέση να ζήσουν μαζί στο μέλλον. Για το λόγο αυτό, οι Κοσοβάροι και οι Αλβανοί από την ΠΓΔΜ θα πρέπει να είναι ανήκουν στο Κόσοβο και το υπόλοιπο της ΠΓΔΜ θα πρέπει να ανήκουν στη Βουλγαρία ή οποιασδήποτε άλλης χώρας με την οποία πιστεύουν πως σχετίζονται», δήλωσε, όπως μεταδίδει το Rt.com.
«Η ιδέα είναι να παραμείνει ζωντανή η ΠΓΔΜ επειδή κάποιος πριν από 30 χρόνια αποφάσισε πώς είναι μια διαμόρφωσή που έπρεπε να προκύψει από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας», συνέχισε ο ίδιος.
Όταν μάλιστα ρωτήθηκε εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είναι υπέρ του διαχωρισμού, ο Ροχραμπάχερ απάντησε ότι «επηρεάζει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ σήμερα» δεδομένης της θέσης του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. «Θα έχουμε συνομιλίες κατά τους προσεχείς μήνες», πρόσθεσε.
Σχετικά με το θέμα της επαναχάραξης των συνόρων, ο Ροχραμπάχερ είπε ότι αυτό θα ήταν ιδανικό να πραγματοποιηθεί με την ειρήνη για τα Βαλκάνια κατά νου. Ο γερουσιαστής πρόσθεσε επίσης ότι δεν φοβάται τη ρωσική επιρροή στην περιοχή των Βαλκανίων.
Η αντίδραση των Σκοπίων
Τα όσα δήλωσε ο γερουσιαστής προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των Σκοπίων, με το υπουργείο Εξωτερικών να φέρνει το θέμα στην Ουάσιγκτον.
«Οι απόψεις που εξέφρασε προκάλεσαν τεράστια ανησυχία στην “Μακεδονία” (sic) και την περιοχή. Θα πυροδοτήσουν εθνικιστική ρητορική στις γειτονικές περιοχές, μεταφέροντάς μας πίσω στο παρελθόν. Πιστεύουμε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντθα θα αφαιρέσει οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τις δηλωμένες θέσεις και θα επιβεβαιώσει την πολιτική της όσον αφορά στη Μακεδονία και τα Βαλκάνια».