Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε σήμερα έκκληση για δωρεές προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα ποσό ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο χορήγησης βοήθειας στους σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία για τα έτη 2017 και 2018.
Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η έκκληση καταγράφεται καθώς η Άγκυρα ξεκινά την εφαρμογή της τουρκικής πτυχής του περιφερειακού σχεδίου για τους πρόσφυγες.
Στην παρουσίαση του παγκόσμιου σχεδίου για τους πρόσφυγες στο Ελσίνκι, την 24η Ιανουαρίου, ο ΟΗΕ είχε απευθύνει στις δωρήτριες χώρες έκκληση να διαθέσουν 4,6 δισεκ. δολάρια για την Τουρκία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, το Ιράκ και την Αίγυπτο.
«Η τουρκική πτυχή του σχεδίου θα απαιτήσει πάνω από 3,5 δισεκ. δολάρια σε νέες χρηματοδοτήσεις για μια περίοδο δύο χρόνων προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες των Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων που τους φιλοξενούν», ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα την ημέρα που η Άγκυρα έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα.
Καλώντας να διατεθούν τα 3,5 δισ. δολάρια στην Τουρκία, ο ΟΗΕ αναγνωρίζει τον μείζονα ρόλο που διαδραματίζει αυτή η χώρα στην υποδοχή των προσφύγων από τη Συρία. Η Άγκυρα φιλοξενεί αυτή την περίοδο περίπου 2,8 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, εκ των οποίων 300.000 ζουν σε καταυλισμούς που διαχειρίζεται το τουρκικό κράτος και περίπου 2,45 εκατ. συμβιώνουν με τον τουρκικό πληθυσμό, κατά τους υπολογισμούς του Οργανισμού.
Το σχέδιο συνίσταται στην προσφορά βοήθειας στους πρόσφυγες στοχευμένα καθώς και στον τοπικό πληθυσμό.
Ο ΟΗΕ χαιρέτισε το γεγονός ότι η Άγκυρα ήδη παρέχει στους πρόσφυγες πρόσβαση στο σύστημα εκπαίδευσης, ιατροφαρμακευτική κάλυψη και πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
«Η Τουρκία έχει εμπειρία στο πώς μεγάλοι αριθμοί προσφύγων και μεταναστών μπορούν να αντιμετωπιστούν με ορθολογικό τρόπο», σημείωσε η Ιρίνα Βογιάκοβα-Σολοράνο, συντονίστρια του ΟΗΕ στην Τουρκία και αντιπρόσωπος του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη στη χώρα αυτή. Κατά την ίδια, η τουρκική εμπειρία δείχνει και στον υπόλοιπο κόσμο ότι δεν πρέπει να «πανικοβάλλεται κανείς» όταν καλείται να αντιμετωπίσει την μαζική έλευση προσφύγων.
Τα στελέχη των Ηνωμένων Εθνών υπενθύμισαν ότι παρότι το σχέδιο χρηματοδοτήθηκε κατά 66% το 2016, κατά ένα ποσοστό δηλαδή που ήταν αισθητά αυξημένο σε σύγκριση με το 2015, το ποσό που συγκεντρώθηκε απέχει πολύ από το να αρκεί: «Η Τουρκία χρειάζεται και αξίζει ακόμη μεγαλύτερη οικονομική στήριξη» σε ό,τι αφορά την υποδοχή των προσφύγων, τόνισε ο Ζαν-Μαρί Γκαρελί, στέλεχος της αντιπροσωπείας της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία.
Ένδεκα υπηρεσίες του ΟΗΕ, κυρίως η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, όπως και 26 μη κυβερνητικές οργανώσεις-εταίροι του, συμμετέχουν σε αυτό το σχέδιο υποστήριξης των ενεργειών της τουρκικής κυβέρνησης.