Ο πρωθυπουργός της Ρουμανία Σορίν Γκριντεάνου ανακοίνωσε σήμερα την απόσυρση του διατάγματος για υποθέσεις διαφθοράς, το οποίο προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη την χώρα.
Ο επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης ελπίζει να κατευνάσει την οργή εκατοντάδων χιλιάδων Ρουμάνων που διαδηλώνουν καθημερινά αξιώνοντας την απόσυρση του διατάγματος, το οποίο υιοθετήθηκε την Τρίτη, χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου, αλλά και με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης που έχει αναλάβει καθήκοντα εδώ και ένα μήνα.
«Αύριο θα συνεδριάσουμε για να αποσύρουμε αυτό το διάταγμα» δήλωσε ο Γκριντεάνου, τονίζοντας ότι δεν θέλει να «διχάσει τη Ρουμανία» με αυτή τη μεταρρύθμιση η οποία, μεταξύ άλλων, μειώνει σημαντικά τις ποινές για κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας, ενώ προβλέπει να μην ασκούνται διώξεις σε υποθέσεις κατάχρησης αξιωμάτων όταν η οικονομική ζημία δεν υπερβαίνει τα 200.000 λέι (44.000 ευρώ).
«Δεν θέλω να διχάσω τη Ρουμανία. Η Ρουμανία δεν πρέπει να χωριστεί στα δύο. Αυτή τη στιγμή η Ρουμανία μοιάζει να έχει χωριστεί στα δύο. Η τελευταία μου επιθυμία είναι να γίνω μάρτυρας αυτού» τόνισε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός.
Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού έγινε δεκτή με χαρά από τους περίπου 170.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης στο Βουκουρέστι και τους τουλάχιστον 330.000 ανθρώπους που είχαν κατακλύσει τους δρόμους σε 70 πόλεις της χώρας.
Την ώρα μάλιστα που ο πρωθυπουργός γνωστοποιούσε την απόσυρση του διατάγματος, σε ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση, ορισμένοι από τους διαδηλωτές άρχισαν να φωνάζουν «παραιτήσου!».
Στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που πραγματοποιούνταν σε καθημερινή βάση σε κάθε γωνιά της Ρουμανίας, συμμετείχαν τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ μετά την πτώση του κομμουνισμού στην χώρα των 20 εκατομμυρίων κατοίκων.
Η Ραλούκα, μια 30χρονη από το Βουκουρέστι, δήλωσε ότι είναι «πανευτυχής» για την απόφαση της κυβέρνησης, όμως «οι πολίτες θα παραμείνουν σε επιφυλακή απέναντι σε αυτήν την κυβέρνηση, έδειξαν ότι θέλουν να εμπλακούν περισσότερο στην πολιτική ζωή κι αυτό είναι κάτι το νέο για τη Ρουμανία».
«Πρέπει να παραιτηθούν. Πρόκειται για μια ανίκανη κυβέρνηση» είπε ο Γκάμπριελ, ένας άλλος διαδηλωτής.
«Δεν θέλουμε αυτό να επαναλαμβάνεται. Δεν θα παραδοθούμε» συμπλήρωσε.
Ο κεντροδεξιός πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις χαιρέτισε από την πλευρά του «ένα σημαντικό βήμα προς την εξομάλυνση».