Με τη συμμετοχή είκοσι χωρών και οργανισμών και στόχο την αποκατάσταση της ειρήνης και της ευημερίας στο Αφγανιστάν, μια χώρα που έχει πληγεί από δεκαετίες πολέμου, άρχισαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας.
Η διάσκεψη που φέρει τον τίτλο «Ασφάλεια και Συνεργασία στην καρδιά της Ασίας» και συνδιοργανώνεται από την Τουρκία και το Αφγανιστάν, διεξάγεται ενώ η εξέγερση των Ταλιμπάν λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και θέτει εν αμφιβόλω την τήρηση του χρονοδιαγράμματος της αποχώρησης των διεθνών δυνάμεων έως τα τέλη του 2014.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας Αλέν Ζιπέ και Γκίντο Βεστερβέλε, ο ομόλογός τους του Ιράν Αλί-Ακμπάρ Σαλεχί, όπως και αξιωματούχοι των γειτονικών χωρών του Αφγανιστάν συμμετέχουν στη διάσκεψη που θα ολοκληρωθεί το απόγευμα, με κοινή διακήρυξη των συνδιοργανωτών στον Τύπο. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ακύρωσε τη συμμετοχή της λόγω του θανάτου της μητέρας της.
Στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι αναμένεται να ανακοινώσει τον κατάλογο με τις περιοχές και τις επαρχίες της χώρας του που θα περιληφθούν στη δεύτερη φράση της διαδικασίας μεταβίβασης της ευθύνης της ασφάλειας από τη δύναμη του ΝΑΤΟ στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.
Σε μια πρώτη φάση, οι αφγανικές δυνάμεις ανέλαβαν την ευθύνη της ασφάλειας σε επτά επαρχίες, μια διαδικασία που ξεκίνησε τον Ιούλιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2014.
Της διάσκεψης αυτής προηγήθηκε χθες Τρίτη μια νέα τριμερής σύνοδος κορυφής Τουρκίας-Αφγανιστάν-Πακιστάν υπό τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντούλαχ Γκιουλ κατά την οποία αποφασίστηκε από την Καμπούλ και το Ισλαμαμπάντ να συνεργαστούν για τη διαλεύκανση της δολοφονίας το Σεπτέμβριο του πρώην προέδρου του Αφγανιστάν και επικεφαλής των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν Μπουρχανουντίν Ραμπανί, ένα γεγονός που επιδείνωσε τις ήδη τεταμένες διμερείς σχέσεις.
Μετά την Κωνσταντινούπολη θα διεξαχθεί στις αρχές Δεκεμβρίου η διάσκεψη της Βόνης στη Γερμανία, στην οποία θα συνεδριάσουν οι μεγαλύτερες δωρήτριες χώρες για το μέλλον του Αφγανιστάν, κυρίως μετά το 2014.