Οι σειρήνες ήχησαν την Κυριακή ακριβώς στις 17.00 τοπική ώρα, σε όλη τη Βαρσοβία, για την 66η επέτειο από την καθολική λαϊκή εξέγερση της πρώτης Αυγούστου ’44 κατά του Γερμανού κατακτητή. Με εντολή του Αδόλφου Χίτλερ εκτελέστηκαν 200 χιλιάδες άμαχοι, μισό εκατομμύριο εκτοπίστηκε και 18 χιλιάδες αντάρτες σκοτώθηκαν. Από την πλευρά του εχθρού μετρήσανε 17 χιλιάδες νεκρούς.

«Αποδίδουμε όπως κάθε χρόνο τιμή στους άντρες που πήραν τα όπλα ή και χωρίς αυτά πολέμησαν τον κατακτητή κι υπέρ των ιδεωδών μιας ελεύθερης Πολωνίας. Καταστρέφεις μία πόλη, ποτέ το πνεύμα της και τον πόθο της για την Ελευθερία.» δήλωσε το μέλος του δημοτικού συμβουλίου, κυρία Χάνα Γκρόνκιεβιτς-Βαλζ.

Την ώρα “V” της εξέγερσης, που σήμαναν οι σειρήνες, τα οχήματα κι οι διαβάτες σταμάτησαν και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Για την ιστορία, οι εξεγερθέντες ήλπισαν ν απελευθερώσουν τη Βαρσοβία πριν εισέλθει σ’ αυτήν ο Κόκκινος Στρατός, όμως συνθηκολόγησαν την 2α Οκτωβρίου 1944, μετά από σκληρότατες μάχες 63 μερόνυχτων. Την 2α Οκτωβρίου, ο Κόκκινος Στρατός είχε πια φθάσει στις όχθες του Βιστούλα, χωρίς να μπορεί να βοηθήσει έμπρακτα την πολωνική Αντίσταση στη Βαρσοβία.