Μαίνονται οι διαδηλώσεις για την ανεξαρτητοποίηση του μουσουλμανικού ινδικού Κασμίρ με θύματα και αυτό το Σαββατοκύριακο. Η ινδική αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών, σκοτώνοντας συνολικά επτά διαδηλωτές κι ανάμεσά τους μία έφηβο και τραυματίζοντας τουλάχιστον 100 ανθρώπους.

Σημειώνεται ότι οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται εδώ και έξι εβδομάδες, με τουλάχιστον 22 ανθρώπους (στην πλειοψηφία τους διαδηλωτές, αρκετοί εκ των οποίων ήταν έφηβοι) να έχουν βρει το θάνατο από τα πυρά ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας κατά τις διαδοχικές απαγορεύσεις της κυκλοφορίας.

Νέες διαδηλώσεις που κράτησαν ώρες, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, ξέσπασαν χθες Σάββατο, δηλαδή μια ημέρα μετά το θάνατο τεσσάρων διαδηλωτών και τους τραυματισμούς 75 σε σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία.

Κάτοικοι του κρατιδίου δηλώνουν ότι οι κινητοποιήσεις είναι αυθόρμητες. Η Ινδική κυβέρνηση κατηγορεί αυτονομιστές και μια εξτρεμιστική παράταξη στο Πακιστάν, τη «Λασκάρ ε Τάϊμπα».
Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα του Κασμίρ βρίσκεται στο επίκεντρο της μακρόχρονης διένεξης Ινδίας-Πακιστάν από το 1947 κι έχει προκαλέσει τους τρεις από τους πολέμους, στους οποίους έχουν εμπλακεί τα δύο κράτη, τα οποία διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια μετά από το 1998. Σαράντα επτά χιλιάδες άνθρωποι, από τις δύο πλευρές, έχουν σκοτωθεί.

«Καταδικάζουμε αυτή τη βάρβαρη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών», είπε από την πλευρά του ο αυτονομιστής ηγέτης Μιρουάιζ Ουμάρ Φαρούκ, ο οποίος τελεί υπό κατ’ οίκον σύλληψη στη Σριναγκάρ. «Καλούμε την διεθνή κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη ειδικά, να παρέμβουν για να σώσουν το λαό μας, που καταδιώκεται διότι απαιτεί την ελευθερία του από την Ινδία».

Τα επεισόδια ώθησαν την κυβέρνηση της Ινδίας να μεταφέρει δυνάμεις του στρατού στη Σριναγκάρ, τη θερινή πρωτεύουσα του Κασμίρ, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, για την «αποκατάσταση της τάξης» στην περιοχή των Ιμαλαΐων.