Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η σημερινή απόφαση της Unesco να κάνει πλήρες μέλος την Παλαιστίνη θα βλάψει την προοπτική επανάληψης των διαπραγματεύσεων για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, ενώ επεσήμανε ότι θα επανεξετάσει τη συνεργασία του με τον οργανισμό.

«Πρόκειται για έναν μονομερή παλαιστινιακό ελιγμό που δεν θα αλλάξει τίποτε στην πραγματικότητα, αλλά απομακρύνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα για μία ειρηνευτική συμφωνία», όπως αναφέρει ο Γιγκάλ Παλμόρ, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, σε ανακοίνωση.

«Αυτή η απόφαση δεν θα μετατρέψει την Παλαιστινιακή Αρχή σε κανονικό κράτος, ενώ θέτει περιττά εμπόδια στο δρόμο προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων», προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο «σωστός και ο μοναδικός δρόμος» ώστε να σημειωθεί πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία που έχει τελματώσει είναι οι απευθείας συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το Ισραήλ εξάλλου ευχαρίστησε τις χώρες που απέδειξαν «την αίσθηση ευθύνης τους» και αντιτάχθηκαν στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στην Unesco, ενώ χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εργάζεται για την επανέναρξη των άμεσων συνομιλιών, «δεν κατάφερε να λάβει κοινή θέση ώστε να αποφευχθεί αυτή η απόφαση».

Παράλληλα ο ισραηλινός πρεσβευτής στην Unesco Νίμροντ Μπαρκάν δήλωσε ότι οι χώρες που υποστήριξαν το αίτημα των Παλαιστινίνων θα δουν να μειώνεται η επιρροή τους στο Ισραήλ.

«Αυτό σίγουρα θα μειώσει την ικανότητά τους να επηρεάζουν τη θέση του Ισραήλ», κυρίως σε ό,τι αφορά την ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσε ο Μπαρκάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.