Ρώσοι χάκερ κατάφεραν να παρεισφρήσουν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης των ΗΠΑ διαμέσου των υπολογιστών μιας εταιρείας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο Βερμόντ, εξαπολύοντας μια κυβερνοεπίθεση που δεν είχε συνέπειες για τη λειτουργία της εταιρείας, αλλά αποκάλυψε την «τρωτότητα» του συστήματος, έγραψε χθες η εφημερίδα The Washington Post, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση που δεν κατονόμασε.
Κακόβουλο λογισμικό, το οποίο «συνδέεται με την επιχείρηση κυβερνοπειρατίας που έχει ονομαστεί Grizzly Steppe από την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, εντοπίστηκε στους υπολογιστές μιας εταιρείας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του Βερμόντ», ανέφερε η Ουάσινγκτον Ποστ στον ιστότοπό της, χωρίς να διευκρινίζει πότε συνέβη αυτό.
Επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους, η εφημερίδα συμπλήρωσε πως ο κώδικας «δεν χρησιμοποιήθηκε ενεργά για να διαταραχθεί η λειτουργία» της εταιρείας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, όμως αυτή «η διείσδυση στο εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι σημαντική, διότι σηματοδοτεί ένα δυνητικά πολύ σοβαρό κενό στην ασφάλεια» των υποδομών των ΗΠΑ.
Οι αμερικανικές αρχές αγνοούν σε αυτό το στάδιο ποιες ήταν οι προθέσεις των Ρώσων, συνέχισε ηεφημερίδα, το εάν δηλαδή μπορεί να προσπαθούσαν να πλήξουν τη λειτουργία της εταιρείας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ή εάν απλώς επρόκειτο για μια δοκιμή του εάν μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο Βερμόντ λειτουργούν δύο μεγάλες εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, η Green Mountain Power και η Burlington Electric.
Οι ρώσοι χάκερ έστειλαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιείχαν κακόβουλο κώδικα για να μπορέσουν να διεισδύσουν στους υπολογιστές της εταιρείας, και κατάφεραν να αποσπάσουν τους κωδικούς εισόδου στα συστήματα, κατά το δημοσίευμα.
Τον Δεκέμβριο του 2015, 80.000 κάτοικοι της δυτικής Ουκρανίας έμειναν χωρίς ρεύμα για ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας εξαιτίας μιας κυβερνοεπίθεσης με εύρος χωρίς προηγούμενο. Το Κίεβο κατηγόρησε για την επίθεση αυτή τη Ρωσία, κάτι που η Μόσχα διέψευσε.
Την Πέμπτη ο Ομπάμα έδωσε εντολή να απελαθούν 35 ρώσοι διπλωμάτες που φέρονται να επιδίδονταν σε κατασκοπεία κι επέβαλε κυρώσεις σε δύο ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, σε αντίποινα για τις κυβερνοεπιθέσεις σε αμερικανικούς πολιτικούς οργανισμούς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 στις ΗΠΑ, την ευθύνη για τις οποίες η Ουάσινγκτον επιρρίπτει στη Μόσχα.
Το αμερικανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, η λειτουργία του οποίου βασίζεται σε δίκτυα υπολογιστών, παρακολουθείται στενά από τις αρχές και από τη βιομηχανία καθώς οι επιθέσεις εναντίον του θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λειτουργία νοσοκομείων καθώς και των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ποστ.
Ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας δεν έχουν σχολιάσει το δημοσίευμα.