Από τους καναδικούς λειμώνες έως τις λίμνες της Σιβηρίας, πολλοί καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ένα αντισυμβατικό υλικό – τον πάγο – με δημιουργικούς τρόπους.
Κάποιοι, όπως ο Αμερικανός Τζιμ Ντένεβαν και ο Σον Γιόρο από τη Χαβάη, δημιουργούν τα έργα τους σε εξωτερικούς χώρους.
Ο Ντένεβαν δημιουργεί γεωμετρικά μοτίβα πάνω σε επιφάνειες σε όλο τον κόσμο. Το 2010 σχεδίασε ένα έργο μεγάλης κλίμακας πάνω στην παγωμένη λίμνη Βαϊκάλη στη Σιβηρία. Ο καλλιτέχνης και η ομάδα του ζωγράφισαν μεγάλους κύκλους χαράσσοντας το φρέσκο χιόνι πάνω στην παγωμένη λίμνη, χρησιμοποιώντας την αντίθεση ανάμεσα στο λευκό του χιονιού και το σκούρο χρώμα του πάγου.
Από την άλλη πλευρά ο Γιόρο, σέρφερ από τη Χαβάη που έγινε καλλιτέχνης, χρησιμοποίησε τον πάγο για να στείλει ένα μήνυμα, να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την κλιματική αλλαγή. Ο καλλιτέχνης ζωγράφισε πορτρέτα σε πάγους που λιώνουν στην Ισλανδία και τον Καναδά, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του CNN.
Άλλοι καλλιτέχνες αξιοποιούν τον πάγο για να παρουσιάσουν νεωτερικές δημιουργίες.
Φέτος ο Βρετανός Άνις Καπούρ κλήθηκε να σχεδιάσει για έναν καλλιτεχνικό και αρχιτεκτονικό διαγωνισμό την καλύβα θέρμανσης στο Γουίνιπεγκ του Καναδά. Η καλύβα είναι φτιαγμένη ολόκληρη από κομμάτια πάγου.
Ο παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης, από τη Βομβάη που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, Ανίς Καπούρ είναι ο δημιουργός γλυπτών που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους σε όλο τον κόσμο.
Με τη βοήθεια επαγγελματιών γλυπτών στον πάγο η Lexus παρουσίασε το μοντέλο NX crossover με τροχούς και λάστιχα από πάγο. Το αυτοκίνητο πάγωσε επί πέντε μέρες σε θερμοκρασία -30 βαθμών Κελσίου προτού τοποθετηθούν οι νέοι τροχοί.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Πάγου και Χιονιού του Χαρμπίν, πόλης στη νότια Κίνα. Στο ετήσιο φεστιβάλ ανακατασκευάζονται από πάγο μνημεία και κτίρια σύμβολα απ’ όλο τον κόσμο.