Η Αίγυπτος ανέβαλε σήμερα τη διαδικασία ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επί ενός σχεδίου απόφασης που απαιτεί να τερματιστεί η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσαν διπλωμάτες, αφού τόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαίτησαν η Ουάσινγκτον να ασκήσει βέτο.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ζήτησε από την αιγυπτιακή αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη να αναβάλει τη διαδικασία, που θα ανάγκαζε τον απερχόμενο αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να αποφασίσει εάν θα προστάτευε το Ισραήλ, ασκώντας βέτο, ή εάν διά της αποχής των ΗΠΑ θα ασκούσε πίεση στις ισραηλινές αρχές για να σταματήσουν την ανέγερση οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, κατά διπλωματικές πηγές.
Σε μια ένδειξη πως φοβούνταν ότι ο Ομπάμα θα εγκατέλειπε την διπλωματική προστασία που προσφέρουν επί δεκαετίες οι ΗΠΑ στο Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ρεπουμπλικάνος εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου κάλεσαν τον Λευκό Οίκο να ασκήσει βέτο στο σχέδιο απόφασης.
Ο Σίσι πήρε την απόφαση να αναβάλει τη διαδικασία κατόπιν σχετικού αιτήματος του Ισραήλ, δήλωσαν δύο πηγές ενήμερες για το ζήτημα στα Ηνωμένα Έθνη και μια πηγή προσκείμενη στην ισραηλινή διπλωματία.
Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα η οποία συνήψε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ.
Κάθε κράτος μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ μπορεί να εισηγηθεί ένα σχέδιο απόφασης. Η Αίγυπτος, μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου το τρέχον διάστημα, κατήρτισε το σχέδιο σε συνεργασία με τους Παλαιστίνιους.
Ο Νετανιάχου έκανε την έκκληση για το αμερικανικό βέτο με μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter τη νύχτα, ενώ μερικές ώρες αργότερα ο Τραμπ τον μιμήθηκε με αναρτήσεις του σε Twitter και Facebook. «Πρέπει να ασκηθεί βέτο στην απόφαση που εξετάζεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά το Ισραήλ», έγραψε ο εκλεγμένος αμερικανός πρόεδρος.
Η εποικιστική δραστηριότητα είναι ιστορικά ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης και της προσπάθειας να επιτευχθεί μια λύση δύο κρατών, η οποία παραμένει σε τέλμα από το 2014.
Η ψηφοφορία αναμενόταν να γίνει στις 15:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας).