Το γενικότερο αίσθημα ανασφάλειας, που έχει καταλάβει τους πολίτες, αναδεικνύεται ως κυρίαρχο στοιχείο, τόσο των χθεσινών περιστατικών σε Βερολίνο, Άγκυρα και Ζυρίχη, όσο και πολλών πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων. Στη διαπίστωση αυτή συμφωνούν διεθνολόγοι, που μίλησαν στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».
«Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο είναι μία ένδειξη από την πλευρά των τζιχαντιστών ότι “δε θα είστε ασφαλείς, ούτε καν σε αυτή την απλή στιγμή του εορτασμού των Χριστουγέννων”» ανέφερε ο καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σπύρος Λίτσας, διατυπώνοντας την εκτίμηση: «Θα είναι νίκη των τρομοκρατών, αν αρχίσουμε να εξοικειωνόμαστε με τη φρίκη του τρομοκρατικού χτυπήματος, αν η εικόνα του Ρώσου πρέσβη, ο οποίος πέφτει νεκρός από τα πυρά του Τούρκου αστυνομικού και τρομοκράτη, περάσει στην καθημερινότητά μας και εξοικειωνόμαστε με το τέρας».
Σύμφωνα με τον κ. Λίτσα, το διεθνές σύστημα βρίσκεται σε μία εποχή υψηλής ρευστότητας από την έναρξη της Αραβικής Άνοιξης, καθώς «από το 2010 η Μέση Ανατολή γενικότερα μεταβάλλεται και μεταλλάσσεται -βίαια τις περισσότερες φορές- και ο ευρωπαϊκός χώρος γνωρίζει μία μεγάλη κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση -ξεκινώντας από την Ελλάδα και στη συνέχεια διαπερνώντας όλο το ευρωμεσογειακό φάσμα- και αυτή η αποσταθεροποίηση τα τελευταία χρόνια περνά και μέσα από την ενίσχυση των τρομοκρατών».
«Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται ο ISIS την τρομοκρατία είναι πολύ πιο εμφανής, δεν κρύβεται πίσω στις σκοτεινές γωνίες, χτυπά ανοιχτά, στοχεύει εκατόμβες νεκρών και κυρίως στοχεύει την καθημερινότητά μας» πρόσθεσε.
«Θα δούμε εάν υπάρχει κάποιο νήμα των τριών περιστατικών ή όχι, αυτό δε μπορούμε να το γνωρίζουμε τώρα» δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, εκτιμώντας ότι «όσο το Ισλαμικό Κράτος υποχωρεί εδαφικά στη Συρία και το Ιράκ, τόσο θα προσπαθεί μέσα από ενέργειες όπως αυτή χθες στη Γερμανία να επιβεβαιωθεί».
Ο κ. Φίλης εξέφρασε την άποψη ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις ίσως διαδραματίσουν ρόλο και στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη. «Το Χαλιφάτο έχει πυρήνες σε όλον τον πλανήτη, όπου μπορεί να τους ενεργοποιεί ή μπορεί αυτοί να ενεργοποιούνται με ηθική αυτουργία του Ισλαμικού Κράτους και να προσπαθούν να επηρεάζουν τις εξελίξεις προς τη μία ή άλλη κατεύθυνση. Αν, δηλαδή, π.χ. υπάρξει αντίστοιχη τρομοκρατική ενέργεια στην Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία ή την Ιταλία (αν γίνουν εκεί εκλογές το 2017), μπορεί να δούμε να αλλάζει το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως συνέβη στην Ισπανία με την περίπτωση Αθνάρ το 2004» εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, εκτίμησε ότι «προς το παρόν θα ενισχύσει τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, γιατί προς το παρόν έχουν ανάγκη η μία την άλλη για μια σειρά από ζητήματα». Πρόσθεσε: «Ο Ερντογάν φαίνεται ότι θα επιδιώξει να δημιουργήσει μία διασύνδεση -εικονική έστω- μεταξύ συστήματος Γκιουλέν, παρακρατικών στην Τουρκία τους οποίους ο ίδιος αντιστρατεύεται και Ισλαμικού Κράτους».
«Το κράτος δεν παρέχει πια την ασφάλεια, που πάντοτε ο Τούρκος πολίτης θεωρούσε δεδομένη, υπάρχει μία γενικότερα ασφάλεια, κάθε φορά που γίνεται μία τρομοκρατική επίθεση» δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης, Δημήτρης Τριανταφύλλου. «Όλοι περιμένουμε ότι αυτή η αστάθεια στην Τουρκία θα συνεχίσει τουλάχιστον όσο βρισκόμαστε σε αυτή την καμπάνια για τη συνταγματική αλλαγή» σημείωσε ο καθηγητής, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη «μπορεί να κάνει την Άγκυρα να εξυπηρετεί ακόμη περισσότερο τα ρωσικά συμφέροντα, να αναγκαστεί η Τουρκία να δεχθεί τη ρωσική θέση στη Συρία» προσθέτοντας ότι «έχουν δουλέψει πάρα πολύ για τη σύσφιξη των σχέσεων τους η Ρωσία και η Τουρκία».