Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, απειλεί με μπλοκάρισμα του κοινού ανακοινωθέντος του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Κατά την άποψή του στο σχέδιο δεν ασκείται επαρκώς κριτική απέναντι στην Τουρκία, ζητώντας ταυτόχρονα να υπάρξει «τουλάχιστον ένα πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Άγκυρα.
Ο ίδιος δεν μπορεί να υιοθετήσει ένα κείμενο στο οποίο δεν διατυπώνεται σαφώς ο στόχος για αντίδραση σε όσα συνέβησαν στην Τουρκία, ανέφερε, παραπέμποντας στα ψηφίσματα, τόσο της αυστριακής Βουλής όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα οποία υποστηρίζεται σαφώς ένα πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σε σχέση με την Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, πρέπει να υιοθετηθούν ομόφωνα κατά την αυριανή δεύτερη ημέρα των εργασιών του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, ένα μπλοκάρισμα των συμπερασμάτων θα ήταν «ένα σαφές πολιτικό μήνυμα, ότι χρειάζεται μία αλλαγή», θα έδειχνε επίσης πως δεν είναι ασήμαντο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ θα προκαλούσε μία συζήτηση μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ (σ.σ. κατά τη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη), που, κατά την άποψή του, θα ήταν επίσης καλό.
Νωρίτερα, το μεσημέρι, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών –του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος– σε δηλώσεις του στη δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία είχε επαναλάβει την πάγια θέση του για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πως έχουν συλληφθεί πάνω από 100.000 άνθρωποι, πως εκφοβίζονται οι αντιφρονούντες και επίκειται επαναφορά της θανατικής ποινής, είχε σημειώσει ότι θεωρεί λάθος να συνεχίζονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις σαν να μην έχουν υπάρξει τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία αρνητικές εξελίξεις.
Ταυτόχρονα, είχε τονίσει πως είναι άδικο η ΕΕ να χρησιμοποιεί διαφορετικές προδιαγραφές απέναντι σε άλλες χώρες, και πως ούτε το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε ότι υπάρχει μία συμφωνία μαζί της για το προσφυγικό θα πρέπει να αποτελούν βάση για διαφορετικές προδιαγραφές.
Κατά την άποψή του, η στάση της ΕΕ απέναντι στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σε σχέση με τα κριτήρια που πρέπει να εκπληρώνουν είναι συχνά πολύ αυστηρή, ενώ πολλοί στην ΕΕ είναι πολύ ανεκτικοί απέναντι στην Τουρκία.
Πρόσφατα ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε διαμηνύσει πως οριστικά η Αυστρία δεν πρόκειται να υποστηρίξει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία τους επόμενους μήνες, προσθέτοντας πως δεν «βλέπει» αυτή τη στιγμή καμία πιθανότητα για συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή για μία απελευθέρωση της βίζας για την Τουρκία. Κατά την άποψή του, αυτές οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Άγκυρα ως αντάλλαγμα για τη Συμφωνία για το Προσφυγικό, «σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκπληρωθούν».
Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, ως προς τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία (σ.σ. που ζητούν επιτακτικά τόσο ο ίδιος όσο και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν), μπορούν να αποφασίσουν μόνον οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ΕΕ.
Την αμετάβλητη, σαφή, απόρριψη από τη συντριπτική πλειονότητα των Αυστριακών μιας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μάλιστα σε ποσοστό 80% –που είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία– είχε διαπιστώσει αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής που είχε δοθεί πριν από δύο εβδομάδες στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ένα ποσοστό 80% των ερωτηθέντων απορρίπτει την τουρκική ένταξη, ενώ θα τη χαιρέτιζε μόλις ένα 10%, που είναι και το χαμηλότερο από ποτέ (σ.σ. πριν από έναν χρόνο ανερχόταν ακόμη στο 13%).
Παλαιότερη δεσμευτική απόφαση της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, προβλέπει πως, μίας συναίνεσης της Αυστρίας για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, πρέπει να προηγηθεί η διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος.