Η πτώση της ανατολικής περιοχής του Χαλεπιού, όπου κυριαρχούσαν οι αντάρτες, δεν σημαίνει το τέλος της μάχης ενάντια στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, δηλώνει ο επικεφαλής διαπραγματευτής της συριακής αντιπολίτευσης George Sabra στο BBC. Προσθέτει ωστόσο πως θα δυσκόλευε την ελπίδα για επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.
Συριακές δυνάμεις προχωρώντας και σε σφοδρούς βομβαρδισμούς κατέλαβαν περισσότερο από το ένα τρίτο της ανταρτοκρατούμενης περιοχής ενώ οι αντάρτες λένε πως έκαναν πίσω και οχυρώθηκαν σε γραμμή όπου μπορούν να οργανώσουν καλύτερα την άμυνά τους.
Χιλιάδες πολίτες εγκατέλειψαν τις πολιορκούμενες περιοχές της πόλης μετά τις σφοδρές μάχες του Σαββατοκύριακου.
Ο Sabra, επικεφαλής διαπραγματευτής της High Negotiations Committee (HNC) είπε στο βρετανικό δίκτυο πως η απώλεια του Χαλεπιού δεν θα σημάνει το τέλος της επανάστασης. «Είναι ένα σημαντικό μέρος για την επανάσταση αλλά δεν είναι το τελευταίο, έχουμε πολλές περιοχές υπό τον έλεγχο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού» τόνισε.
Προειδοποίησε επίσης πως η στρατιωτική εκστρατεία της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της «σκοτώνει κι ένα μέρος της πολιτικής διαδικασίας». «Κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί ειρηνικές λύσεις υπό αυτές τις συνθήκες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων έρχεται ύστερα από δύο εβδομάδες ανελέητων βομβαρδισμών στο Χαλέπι και την κατάληψη όλων των βόρειων περιοχών που ήλεγχαν οι αντάρτες.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι αντάρτες έχασαν 12 περιοχές, το 40% της «επικράτειάς» τους.
Αναλυτές, τους οποίους επικαλείται το BBC, λένε πως πρόκειται για συντριπτική οπισθοχώρηση για τους αντάρτες που κατέλαβαν την περιοχή το 2012. Η συριακή κυβέρνηση σταθερά κερδίζει έδαφος στο Χαλέπι από τον περασμένο Σεπτέμβριο που αναμείχθηκε η Ρωσία υποστηρίζοντας τον πρόεδρο Άσαντ.
Εθελοντής διασώστης στο Χαλέπι ανέφερε πως οι πολίτες κοιμούνται στους δρόμους και δεν έχουν τίποτα να φάνε και να πιούν. Το ηθικό δε έχει καταρρακωθεί.
Μεγάλη ανησυχία εξέφρασε και ο ΟΗΕ επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του να επιτραπεί να φτάσει βοήθεια στις περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη.