Τριήμερο πένθος κηρύσσεται στη Βόρεια Κορέα στη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο, «στενού φίλου» και «ηρωικού συμμάχου στον κοινό αγώνα απέναντι στην επιθετικότητα των ΗΠΑ», όπως χαρακτηρίζεται από το καθεστώς.
Σύμφωνα με την αναφορά κρατικού ΜΜΕ, από τη Δευτέρα οι σημαίες στα κυβερνητικά κτίρια κυματίζουν μεσίστιες.
Αναφορές από την Πιονγκγιάνγκ θέλουν τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να καταθέτει στεφάνι στην πρεσβεία της Κούβας, καθώς και μια αντιπροσωπεία αξιωματούχων να έχουν αναχωρήσει για την Κούβα προκειμένου να δώσουν το «παρών» στις επιμνημόσυνες τελετές.
Σύμφωνα με ιαπωνικό πρακτορείο που παρακολουθεί τα βορειοκορεατικά ΜΜΕ και επικαλείται το Associated Press, ο Κάστρο είναι ο πρώτος ξένος πολιτικός που τιμάται με τέτοιον τρόπο από το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ το 2004.
Στο μετρό της Πιονγκγιάνγκ επιβάτες είχαν συγκεντρωθεί γύρω από μια βιτρίνα στην οποία είχε τοποθετηθεί η νεκρολογία του Κάστρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Rodong Sinmun, την επίσημη εφημερίδα του κόμματος.
Το κείμενο συνοδευόταν από μια φωτογραφία που δείχνει τον γενειοφόρο Φιντέλ Κάστρο με στρατιωτική στολή και υπενθυμίζει την επίσκεψη του Κουβανού ηγέτη στη Βόρεια Κορέα το 1986, στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον ιστορικό ηγέτη της χώρας Κιμ Ιλ-Σουνγκ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Φιντέλ Κάστρο είχε απονεμηθεί ο τίτλος του «ήρωα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας για τις προσπάθειές του για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών δίνοντας την αντιιμπεριαλιστική μάχη ενάντια στις ΗΠΑ».
Την Κυριακή, ο Κιμ Γιονγκ Ουν σε ανακοίνωση που εξέδωσε, είχε αποκαλέσει τον Κάστρο «σύντροφο και φίλο του κορεατικού λαού». «Έκανε όλες τις προσπάθειες για την ενίσχυση των φιλικών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, των κυβερνήσεων και των λαών των δύο χωρών μας και τάχθηκε υπέρ της εθνικής επανένωσης με το ίδιο επαναστατικό πνεύμα που χαρακτήριζε τους αγώνες του για πάνω από μισό αιώνα», είχε αναφέρει ο βορειοκορεάτης ηγέτης.
Τη δεκαετία του 1970 Βόρεια Κορέα και Κούβα ήταν αντίπαλες στο εσωτερικό του Κινήματος των Αδεσμεύτων, με τον Φιντέλ Κάστρο να συντάσσεται με τη Μόσχα, ενώ ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ να διατηρεί ίση απόσταση από την πρώην ΕΣΣΔ και την Κίνα.
Όταν συμμετείχε σε μια σύνοδο του Κινήματος το 2003 στη Μαλαισία, ο Κάστρο είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κίνα, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ, όχι όμως στη Βόρεια Κορέα.
Παρόλα αυτά οι δύο χώρες ήταν σύμμαχοι και η Κούβα ήταν μια από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που αγνοούσε τις διεθνείς κυρώσεις εις βάρος της Πιονγκγιάνγκ εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος.