Υποβάθμισε τους φόβους για ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της άσκησης των προεδρικών καθηκόντων του και των οικογενειακών επιχειρήσεών του ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Ο νόμος με υποστηρίζει πλήρως, ο πρόεδρος δε μπορεί να είναι αντιμέτωπος με σύγκρουση συμφερόντων. Η εταιρία μου είναι πρακτικά ασήμαντη για μένα, σχετικά με αυτό κάνω τώρα» δήλωσε ο Τραμπ στην εφημερίδα «The New York Times».
Η νομοθεσία που διέπει την πρόληψη ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων ισχύει για τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης στις ΗΠΑ, ενώ οι ίδιες νομικές προβλέψεις δεν εφαρμόζονται για τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ωστόσο, ο Τραμπ είναι υποχρεωμένος ν’ ακολουθήσει τα προβλεπόμενα από την αμερικανική νομοθεσία για προβλέψεις ειδικών καταστάσεων όπως, η δωροδοκία, η δημοσιοποίηση προσωπικών οικονομικών δεδομένων, και μία διάταξη του Συντάγματος των ΗΠΑ, που απαγορεύει σε εκλεγμένους αξιωματούχους να δέχονται δώρα από ξένες κυβερνήσεις, όπως υποστηρίζουν δικηγόροι τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων, που ασχολούνται με θέματα πολιτικής ηθικής.
«Υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρχουν ειδικοί νόμοι που δεν ισχύουν για τον πρόεδρο, αλλά ο πρόεδρος δεν είναι πάνω από το νόμο» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πέιντερ, από το University of Minnesota, πρώην βοηθός σύμβουλος του προέδρου Τζορτζ Μπους Τζούνιορ.
«Θα κάνω το ελάχιστο νομικά προβλεπόμενο, προκειμένου να ασκήσω τα καθήκοντά μου;» διερωτάται ο Νόρμαν Ίσεν, πρώην νομικός σύμβουλος για θέματα ηθικής στη διακυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.
Η κόρη του Τραμπ, Ιβάνκα η οποία έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες, συμμετείχε στην τηλεφωνική συνομιλία του πατέρα της, με τον πρόεδρο της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι στις αρχές του μήνα. Παράλληλα, ήταν παρούσα στη συνάντηση του Τραμπ, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε, προκαλώντας προβληματισμό σχετικά με ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων, επί τη βάσει των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της.
Υπαναχωρεί στις βασικές του δεσμεύσεις
Ο Τραμπ δήλωσε χθες ότι παραμένει «ανοιχτός» στο θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μολονότι καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του δεσμευόταν ότι θα την καταργούσε.
Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους της εφημερίδας New York Times, είπε ότι πιστεύει πως υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής, αν και στο παρελθόν την είχε χαρακτηρίσει «φάρσα».
Μια πηγή από τη μεταβατική ομάδα του νεοεκλεγέντα προέδρου είχε πει νωρίτερα αυτό τον μήνα στο Reuters ότι ο Νεοϋορκέζος επιχειρηματίας αναζητεί γρήγορους τρόπους να αποσύρουν την υπογραφή τους οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015. Όταν όμως ρωτήθηκε σχετικά χθες ο Ρεπουμπλικάνος απάντησε: «Το εξετάζω προσεκτικά. Διατηρώ ανοικτό μυαλό».
Αν οι ΗΠΑ αποσύρουν την υπογραφή τους από τη συμφωνία, την οποία έχουν επικυρώσει σχεδόν 200 χώρες, αυτό θα δυσχεράνει τις παγκόσμιες προσπάθειες να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, κάτι που συνδέεται με την εξαφάνιση ζώων και φυτών, τις πλημμύρες, τα κύματα καύσωνα και την αύξηση του επιπέδου των θαλασσών.
Ο Τραμπ, που αναλαμβάνει την προεδρία των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου, πρόσθεσε ότι σκέφτεται την κλιματική αλλαγή και την αμερικανική ανταγωνιστικότητα και «πόσο θα κοστίσει στις επιχειρήσεις μας», σύμφωνα με ένα tweet ενός δημοσιογράφου των New York Times που ήταν παρών στη συζήτηση.
Δύο άνθρωποι που προσφέρουν συμβουλές στη μεταβατική ομάδα του Τραμπ για θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος επεσήμαναν ότι εξεπλάγησαν από τις δηλώσεις τους.
Μια αλλαγή στη στάση του Τραμπ αναφορικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη ίσως να σημαίνει ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος παίρνει αποστάσεις από τη ρητορική που είχε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας καθώς πλησιάζει η ορκωμοσία του.
Ο Τραμπ έχει πει επίσης αναφορικά με το τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, μια από τις βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις, ότι σε κάποια σημεία ενδέχεται να πρόκειται απλώς για έναν φράχτη.
Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν εμφανίστηκε να επιθυμεί να ξεκινήσει έρευνες σε βάρος της Δημοκρατικής αντιπάλου του στις εκλογές, της Χίλαρι Κλίντον.
«Δεν θέλω να βλάψω τους Κλίντον, πραγματικά δεν το θέλω. Πέρασε πολλά και υπέφερε πολύ με διάφορους τρόπους», εξήγησε στους δημοσιογράφους, τους διευθυντές και τα στελέχη των New York Times που βρέθηκαν στην οικία του στο Μανχάταν.
Παρόλα αυτά ο Τραμπ απάντησε «όχι», όταν ρωτήθηκε αν αποκλείει το ενδεχόμενο να διεξαχθεί έρευνα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα των Κλίντον ή για τη χρήση του ιδιωτικού διακομιστή από τη Χίλαρι Κλίντον την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ένας δημοσιογράφος.
Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε δεσμευθεί ότι θα διορίσει ειδικό εισαγγελέα για να ερευνήσει την υπόθεση της Κλίντον, κάτι που ανέφερε σχεδόν σε κάθε προεκλογική του συγκέντρωση, ενώ είχε χαρακτηρίσει την αντίπαλό του «απατεώνισσα Κλίντον» και συχνά το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε «κλείστε την μέσα».
Οι δηλώσεις του για την Κλίντον στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης προκάλεσαν την οργή των πιο συντηρητικών του υποστηρικτών.
Ο ιστότοπος Breitbart News, διευθυντής του οποίου ήταν ο Στιβ Μπάνον που πλέον διορίστηκε σύμβουλος του Τραμπ, δημοσίευσε χθες ένα άρθρο με τίτλο: «Αθετημένη υπόσχεση: ο Τραμπ “δεν θέλει να ξεκινήσει έρευνα” εναντίον της Κλίντον για τα μέιλ».
Παράλληλα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε ότι άλλαξε γνώμη και για τη χρήση βασανιστηρίων, τα οποία είχε δεσμευθεί να επαναφέρει, αφού συζήτησε με τον στρατηγό εν αποστρατεία Τζέιμς Μάτις, τον οποίο σκέφτεται «σοβαρά» να διορίσει επικεφαλής του Πενταγώνου.
Ο Τραμπ δήλωσε ιδιαίτερα «εντυπωσιασμένος» όταν ο στρατιωτικός του είπε ότι «ένα πακέτο τσιγάρα και δύο μπύρες» κάνουν τους υπόπτους να μιλούν πιο εύκολα από τα βασανιστήρια.
Πάντως η εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει ο Τραμπ παραμένει ένα μυστήριο, την ώρα που για τη θέση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακούγονται ονόματα όπως αυτό του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι ή του αντιπάλου του Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2012 Μιτ Ρόμνεϊ.
Ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε για την κρίση στη Συρία απάντησε απλώς ότι «έχει διαφορετική άποψη από τον υπόλοιπο κόσμο», χωρίς όμως να δώσει διευκρινίσεις.
Πιο ενθουσιώδης εμφανίστηκε αναφορικά με το Μεσανατολικό, δηλώνοντας ότι «θα ήθελε να είναι εκείνος που θα φέρει την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων» και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «μεγάλο επίτευγμα». Όμως στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε προκαλέσει την οργή των Παλαιστινίων προτείνοντας να αναγνωριστεί η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Χθες μάλιστα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε ότι ο γαμπρός του, ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο σύζυγος της κόρης του Ιβάνκα, θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.
Τραμπ, ένας επιχειρηματίας που ποτέ δεν έχει υπηρετήσει σε κάποιον δημόσιο θώκο, απέρριψε τις ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ του έργου του ως πρόεδρος και των οικογενειακών του επιχειρήσεων. «Ο νόμος είναι απόλυτα με το μέρος μου. Δεν ισχύει η σύγκρουση συμφερόντων για τον πρόεδρο», τόνισε. «Η εταιρεία μου μου είναι τόσο αδιάφορη σε σχέση με αυτό που κάνω».