Μόλις τον περασμένο μήνα, 90.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν
τις εστίες τους στο ανατολικό Κονγκό ενώ εντείνεται η ανησυχία για
συνεχή επιδείνωση της ασφάλειας στη χώρα.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες ανταρτών, πρώην στρατιωτών και τακτικών στρατευμάτων μαίνονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και περισσότεροι από 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ διευκρινίζει πως περίπου 90.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην περιοχή Μπένι στην επαρχία Βόρειου Κίβου τον προηγούμενο μήνα εξαιτίας των επιχειρήσεων του στρατού εναντίον ανταρτών από την Ουγκάντα. Οι Ενωμένες Δημοκρατικές Δυνάμεις/Εθνικός Στρατός για την Απελευθέρωση της Ουγκάντας (ADF/NALU) σχηματίστηκαν το 1996 και περιλαμβάνονται στην λίστα τρομοκρατών των ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια έχουν διεισδύσει στο Κονγκό και ο αριθμός τους υπολογίζεται στους 600.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν πως το χάος και οι αναταραχές εμποδίζουν τα μέλη τους να φτάσουν στις πληγείσες περιοχές και πολλοί από τους εκτοπισμένους έχουν καταφύγει σε σχολεία και εκκλησίες.

Ο Αντόνιο Γκουετέρες, επικεφαλής της UNHCR, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε πως η αναμόρφωση των δυνάμεων ασφαλείας του Κονγκό αποτελεί προτεραιότητα για την επίλυση τελικά της ανθρωπιστικής κρίσης που συνεχίζεται επτά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου.

«Το Κονγκό αντιμετωπίζει μια δραματική ανθρωπιστική κατάσταση», τόνισε ο Γκουετέρες και απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία ενός πειθαρχημένου εθνικού στρατού, τα μέλη του οποίου θα πληρώνονται και θα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο στρατός του Κονγκό, που αποτελείται από τακτικούς στρατιώτες, πρώην πολιτοφύλακες και πρώην αντάρτες, λαμβάνει ελάχιστη χρηματοδότηση και εκπαίδευση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πειθαρχία και να κατηγορείται συχνά για παραβιάσεις δικαιωμάτων.

  Έκθεσητων Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Μάιο αποκαλύπτει πως «σημαντικός αριθμός» παιδιών χρησιμοποιούνται ως στρατιώτες στο στρατό.