Η Τουρκία σκοπεύει να έχει ασφαλίσει πλήρως τα σύνορά της το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ, καθώς υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις πραγματοποιούν εκστρατεία για την εκκαθάριση του Ισλαμικού Κράτους και των κούρδων μαχητών από μια λωρίδα γης στη βόρεια Συρία.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έστειλε άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και πυροβολικό στη Συρία τον Αύγουστο για να υποστηρίξει άραβες και τουρκμένους αντάρτες στην προσπάθειά τους να εκδιώξουν το Ισλαμικό Κράτος από μια έκταση περίπου 90 χλμ. στα σύνορα με τη Συρία και να αποτρέψει την κατάληψη εδάφους από μαχητές κουρδικών πολιτοφυλακών.
Έχει στείλει επίσης στρατιωτκές ενισχύσεις στα σύνορα με το βόρειο Ιράκ, όπου έχουν βάσεις μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που πραγματοποιούν από το 1984 ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους.
«Αναμένεται πως η πλήρης ασφάλεια των συνόρων μας θα εγκαθιδρυθεί το πρώτο εξάμηνο του 2017», δήλωσε ο Ισίκ σε μια παρουσίαση στο κοινοβούλιο,.
Είπε πως το επόμενο στάδιο στην επίθεση της Τουρκίας στη Συρία, που αποκαλείται «Ασπίδα του Ευφράτη», είναι να προωθηθεί περισσότερο στον νότο και να «εκκαθαρίσει» περιοχές, περιλαμβανομένης και της πόλης αλ-Μπαμπ, από το Ισλαμικό Κράτος.
Η αλ-Μπαμπ έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την Τουρκία λόγω των κουρδικών πολιτοφυλακών που προσπαθούν επίσης να την καταλάβουν. Η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να εμποδίσει τις κουρδικές δυνάμεις από την ένωση καντονιών τα οποία ελέγχουν στη βόρεια Συρία με τον φόβο ότι θα αναζωπυρωθούν οι κουρδικές αυτονομιστικές τάσεις στο εσωτερικό της.
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες πως υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες έχουν φθάσει σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από την αλ-Μπαμπ, όμως στρατιωτικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ δήλωσε πως ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμός δεν παρέχει υποστήριξη στην επιχείρηση αυτή.
Ο Ισίκ είπε πως περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις ένοπλες δυνάμεις και τις στρατιωτικές ακαδημίες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, περιλαμβανομένων 16.423 σπουδαστών και 3.665 μελών του προσωπικού του στρατού.
Οι ένοπλες δυνάμεις θα στρατολογήσουν περισσότερα από 30.000 νέα μέλη, περιλαμβανομένων και σπουδαστών, τα επόμενα τέσσερα χρόναι προκειμένου να συμπληρώσουν τις τάξεις τους, πρόσθεσε ο Ισίκ, επιβεβαιώνοντας σχετικά σχόλια που είχε κάνει αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.
Περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον στρατό, τη δημόσια υπηρεσία, το δικαστικό σώμα και άλλους τομείς στην καταστολή που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος.