Ένα από τα πράγματα για τα οποία είναι γνωστή η Αμερική είναι για το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, χωρίς ειδικές άδειες και διατυπώσεις. Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα, εάν στη χώρα που μπορείς να αγοράσεις ένα ημί-αυτόματο όπλο από το… γωνιακό σούπερ-μάρκετ, μπορείς να πας να ψηφίσεις… οπλοφορώντας.
Την Παρασκευή, ένας υποστηρικτής του Τραμπ εμφανίστηκε σε εκλογικό κέντρο στη Βιρτζίνια, έχοντας μαζί του όπλο. «Σαν ψηφοφόρος ένιωσα τρομαγμένη. Καθώς φεύγαμε με το γιο μου, άκουσα τον άντρα με το όπλο να λέει… ψηφίζεις την διεφθαρμένη Χίλαρι», δήλωσε η Erika Cotti στο CNN.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, οι υπεύθυνοι για τις εκλογές δήλωσαν ότι ο άντρας δεν παραβίασε κανένα νόμο, καθώς στην Βιρτζίνια επιτρέπεται να κουβαλάς παντού το όπλο σου.
Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει γενικός κανόνας για όλη τη χώρα σχετικά με τη μεταφορά όπλων στα εκλογικά κέντρα. Ορισμένες πολιτείες απαγορεύουν εντελώς τα όπλα, ενώ άλλες περιορίζουν την οπλοκατοχή μόνο γύρω από σχολεία και κυβερνητικά κτίρια.
Το CNN, λοιπόν, επισημαίνει την προσοχή που πρέπει να δώσουν οι ψηφοφόροι στις ακόλουθες πολιτείες:
Αριζόνα: Επιτρέπεται η απροκάλυπτη κατοχή όπλου σε δημόσιο χώρο, απαγορεύεται όμως να πας με όπλο στα εκλογικά κέντρα την ημέρα των εκλογών.
Κολοράντο: Γενικά επιτρέπεται η απροκάλυπτη κατοχή όπλου σε δημόσιο χώρο, όπως απαγορεύεται σε σχολεία, ενώ η τοπική κυβέρνηση μπορεί να θεσπίσει κανονισμούς που απαγορεύουν την οπλοκατοχή σε συγκεκριμένες περιοχές εντός της δικαιοδοσίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, εφόσον βέβαια τοποθετηθεί η ανάλογη σήμανση.
Φλόριντα: Στη Φλόριντα απαγορεύεται η απροκάλυπτη οπλοκατοχή, χωρίς αστερίσκους.
Αϊόβα: Εφόσον διαθέτεις άδεια μπορεί να πηγαίνεις με το όπλο σου σε κάθε δημόσιο χώρο. Ωστόσο, τα εκλογικά κέντρα καλύπτονται από έναν άλλο νόμο που απαγορεύει τα όπλα σε σχολεία και κυβερνητικά κτίρια.
Μίσιγκαν: Στο Μίσιγκαν δεν απαγορεύεται η απροκάλυπτη κατοχή όπλου, όμως ο νόμος δεν διασαφηνίζει τι συμβαίνει με τα εκλογικά κέντρα. «Απλά δεν περιλαμβάνεται στον εκλογικό νόμο», δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης.
Νεβάδα: Αν και η οπλοκατοχή επιτρέπεται σε δημόσιους χώρους της πολιτείας, και δεν υπάρχει απαγόρευση ειδικά για τα εκλογικά κέντρα, ενδέχεται να ισχύουν διοικητικές απαγορεύσεις.
Νιου Χάμσαϊρ: Τα πράγματα εδώ περιπλέκονται καθώς δεν υπάρχουν απευθείας νομικοί περιορισμοί στην κατοχή όπλων σε εκλογικά κέντρα. «Ωστόσο, υπάρχει η ομοσπονδιακή απόφαση για τα σχολεία ως ελεύθερα από όπλα, που ενδεχομένως κάποιος να παραβίαζε εάν έμπαινε σε εκλογικό κέντρο σε σχολείο με όπλο», δήλωσε ο βοηθός Εισαγγελέα, Brian Buonamano.
Οχάιο: Ο πολιτειακός νόμος δεν απαγορεύει την οπλοκατοχή σε δημόσιο χώρο, συμπεριλαμβανομένων και των εκλογικών κέντρων. «Ωστόσο, εάν το κέντρο βρίσκεται σε τοποθεσία όπου ισχύει απαγόρευση όπλου (πχ. ένα σχολείο), αυτό προφανώς εφαρμόζεται και την μέρα των εκλογών», δήλωσε υπεύθυνος.
Ουισκόνσιν: Για να δεις αν μπορείς να πας να ψηφίσεις με όπλο στο Ουισκόνσιν, πρέπει να λάβεις υπόψη σου το δήμο. «Εάν ο δήμος σου δεν προσδιορίζει τα εκλογικά κέντρα σαν ζώνες χωρίς όπλα, τότε επαφίεται στον ιδιοκτήτη του κτιρίου, όπου και γίνεται η ψηφοφορία», δήλωσε εκπρόσωπος της επιτροπής για τις εκλογές στο Ουισκόνσιν. «Δεν υπάρχει συγκεντρωτική πολιτική για την πολιτεία του Ουισκόνσιν, είναι τοπική απόφαση. Υπάρχουν 1.854 δήμοι στο Ουισκόνσιν και κάθε ένας μπορεί να επιλέξει διαφορετικά στην πολιτική του για τα όπλα».