Ο αμφιλεγόμενος νόμος ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στη Δανία και προβλέπει την κατάσχεση μετρητών και ατομικών ειδών αξίας από τους αιτούντες άσυλο προκειμένου να χρηματοδοτείται η διαμονή τους στη χώρα οδήγησε στη συγκέντρωση ενός αστείου ποσού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η αστυνομία.
Συνολικά κατασχέθηκαν 117.600 κορόνες (15.805 ευρώ) αφότου τέθηκε σε ισχύ ο νόμος αυτός, τον οποίο κατήγγειλε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, διευκρίνισε η αστυνομία σε μήνυμά της το οποίο εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Άλι Άμπντελ Ράζακ, ένας ιρακινός πρόσφυγας, είναι ένας από τους λιγοστούς πρόσφυγες που αναγκάστηκε να παραδώσει στις αρχές της Δανίας τις περισσότερες από τις οικονομίες του.
«Όταν ρώτησαν εάν είχα μαζί μου 10.000 κορόνες, απάντησα ναι», αφηγήθηκε ο Ράζακ στο ιδιωτικό ραδιοφωνικό δίκτυο Radio24syv, εξηγώντας πως αγνοούσε πως οποιοδήποτε ποσό πέραν ενός ορίου πρέπει να παραδίδεται στις αρχές. Λίγη ώρα αργότερα, αστυνομικοί χτύπησαν την πόρτα του στο κέντρο υποδοχής προσφύγων της μικρής πόλης Μπόρντερσλεβ όπου είχε μεταφερθεί και ο άνδρας υποχρεώθηκε να παραδώσει τις 8.000 κορόνες.
Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι ανάπηρος και με αυτά τα χρήματα σκόπευε να πληρώσει προκειμένου να υποβληθεί «σε μια επέμβαση» ή να προμηθευτεί αναπηρικά είδη. «Είχα τραυματιστεί σε τρεις εκρήξεις βομβών στο Ιράκ όταν ήμουν αστυνομικός», διευκρίνισε.
Ο αμφιλεγόμενος νόμος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά την 30ή Ιουνίου. Πέντε Ιρακινοί είχαν αναγκαστεί τότε να παραδώσουν στις αρχές 79.600 κορόνες. Την 14η Ιουλίου, μια οικογένεια Ιρακινών είχε αναγκαστεί να παραδώσει 10.300 κορόνες, ενώ ένας Αλγερινός αναγκάστηκε να αποχωριστεί 20.000 κορόνες τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τον Μάρτιν Χένρικσεν, εκπρόσωπο του Λαϊκού Κόμματος της Δανίας, ενός αντιμεταναστευτικού κινήματος που υποστηρίζει τον συγκεκριμένο νόμο, τα αποτελέσματα της εφαρμογής του συνιστούν «μια επιτυχία, στο μέτρο που έγινε γνωστό ότι καταστήσαμε αυστηρότερους (τους κανόνες) στη Δανία» κι έτσι αποθαρρύνθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες να μεταβούν στη χώρα αυτή.
Το νομοθέτημα, το οποίο για την εφημερίδα Washington Post και άλλα μέσα ενημέρωσης είναι συγκρίσιμο με τη λεηλασία σε βάρος των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εντασσόταν σε μια μεταρρύθμιση με στόχο τη μείωση της μεταναστευτικής ροής προς τη Δανία.
Στη χώρα των 5,6 εκατομμυρίων πολιτών υποβλήθηκαν 21.000 αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου πέρυσι, κάτι που σημαίνει η Δανία –αναλογικά με τον πληθυσμό της– ήταν ένα από τα ευρωπαϊκά κράτη που υποδέχθηκαν τους περισσότερους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με την Κοπεγχάγη πάντως οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου έχουν καταγράψει μεγάλη πτώση αφότου επιβλήθηκαν εκ νέου, τον Ιανουάριο, οι έλεγχοι ταυτοτήτων στα σύνορα της Δανίας με τη Γερμανία.