Στο Κάιρο έφτασε σήμερα ο Ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ, για την ανταλλαγή του οποίου υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, προκειμένου από εκεί να μεταφερθεί στην πατρίδα του.

Στο μεταξύ, ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα πως η συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων που συνήφθη με το Ισραήλ για την απελευθέρωση του Σαλίτ υπολείπεται των προσδοκιών των Παλαιστινίων και θα μπορούσε να είναι καλύτερη.

Βάσει της συμφωνίας, η οποία ανακοινώθηκε χθες το βράδυ και επικυρώθηκε σήμερα το πρωί από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 1.027 παλαιστίνιους κρατουμένους, συμπεριλαμβανομένων κρατουμένων που εκτίουν ποινές ισοβίων, σε αντάλλαγμα για τον Σαλίτ, ο οποίος κρατείται από τη Χαμάς από τις 25 Ιουνίου 2006 στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ίσα Καράκι, υπουργός Κρατουμένων στην παλαιστινιακή κυβέρνηση, δήλωσε προς το ραδιοσταθμό Φωνή της Παλαιστίνης πως το γεγονός ότι φυλακισμένοι Παλαιστίνιοι ηγέτες δεν θα είναι μεταξύ των 450 κρατουμένων που αναμένεται ότι θα απελευθερωθούν την επόμενη εβδομάδα, κατά τον πρώτο γύρο των αποφυλακίσεων, σημαίνει πως «η συμφωνία έχει μερικές ελλείψεις» και «είναι κάτι λιγότερο απ’ ό,τι αναμενόταν».

Η Χαμάς αρνήθηκε να κάνει γνωστές λεπτομέρειες για τη συμφωνία, όμως επέμεινε πως η πρώτη ομάδα θα περιλάβει κρατουμένους που εκτίουν ποινές ισοβίων και αυτούς που είναι φυλακισμένοι εδώ και δεκαετίες.

Η συμφωνία περιλαμβάνει 27 γυναίκες κρατούμενες.