Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Βελγίου, Ελιό ντι Ρουπό, παρουσίασε σήμερα επίσημα μια συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σάββατο με οκτώ φλαμανδικά και γαλλόφωνα κόμματα για τον επαναπροσδιορισμό των θεσμικών οργάνων του βασιλείου, η οποία αναμένεται να του επιτρέψει να θέσει τέρμα σε μια πολιτική κρίση εξαιρετικής σοβαρότητας.

«Έχουμε μια συνολική θεσμική συμφωνία, μια συμφωνία που θα κάνει τη χώρα μας να εξελιχθεί και να τη σταθεροποιήσει», δήλωσε στις αίθουσες της Προεδρίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο ηγέτης του γαλλόφωνου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS).

Ο ντι Ρουπό θα γίνει ο πρώτος γαλλόφωνος που θα ηγηθεί μιας βελγικής κυβέρνησης από το 1970.

«Αυτή η συμφωνία επιτρέπει στη χώρα μας επιτέλους να βγει από μια από τις πιο σοβαρές κρίσεις της», δήλωσε ο ντι Ρουπό, 60 χρονών, περιβαλλόμενος από τους προέδρους των φιλελεύθερων κομμάτων, των Σοσιαλιστών, των Χριστιανών/ κεντρώων και των οικολόγων, τόσο των γαλλόφωνων όσο και των φλαμανδικών.

Κατέληξαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου σε μια συμβιβαστική λύση, μετά από αρκετούς μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων και καθώς η χώρα εξακολουθεί να είναι χωρίς πραγματική κυβέρνηση από τον Απρίλιο του 2010. Από τις εκλογές της 13ης Ιουνίου του 2010-δηλαδή 485 ημέρες.

«Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης με πλήρη καθήκοντα είναι επιτέλους στο χέρι μας», δήλωσε ο ντι Ρουπό.

«Το Βέλγιο του αύριο θα είναι πολύ διαφορετικό από το Βέλγιο του χθες», υπογράμμισε.

Η συμφωνία «ανταποκρίνεται στις επιθυμίες για βαθιά αλλαγή που εξέφρασε η Φλάνδρα», η οποία απαιτούσε μεγαλύτερη αυτονομία, και στην «επιθυμία για σταθερότητα που εκφράστηκε στη Βαλλονία (Νότια, γαλλόφωνη) και στις Βρυξέλλες», διαβεβαίωσε ο κ. ντι Ρουπό που φορούσε το παραδοσιακό κόκκινο παπιγιόν του.

Ο επικεφαλής του PS θα πρέπει να αποφασίσει έως το τέλος της εβδομάδας για τη σύνθεση της μελλοντικής του κυβέρνησης συνασπισμού, το ερώτημα είναι αν το φλαμανδικό και το γαλλόφωνο οικολογικό κόμμα θα συμμετάσχουν ή εάν θα ενταχθούν στην αντιπολίτευση.

Πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του, πιθανώς τον Νοέμβριο, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2012–ο ίδιος προειδοποίησε ότι θα πρέπει να ληφθούν «πολύ σκληρά μέτρα», λέγοντας όμως ότι αυτά θα πρέπει επίσης να «στηρίξουν την απασχόληση»- και να προετοιμαστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως σε θέματα ασύλου και μετανάστευσης.

Η συμφωνία, την οποία δεν έχουν προσυπογράψει ούτε το αυτονομιστικό φλαμανδικό κόμμα N-VA, πρώτο κόμμα αυτής της περιοχής, ούτε το φιλογαλλόφωνο FDF, θα πρέπει ακόμη να εγκριθεί από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του Κοινοβουλίου κατά τους προσεχείς μήνες. Αυτό δεν θα πρέπει να δημιουργήσει πρόβλημα, εκτός από μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

Οι Φλαμανδοί λοιπόν εξασφάλισαν έτσι την αυξημένη αυτονομία που απαιτούσαν.

Οι περιφέρειες και οι γλωσσικές κοινότητες στο μέλλον θα διαχειριστούν οι ίδιες πολλές νέες αρμοδιότητες, για ένα συνολικό ποσό 17 δισ. ευρώ, παίρνοντας στα χέρια τους τις οικονομικές πολιτικές και την απασχόληση. Επίσης, θα αυξήσουν οι ίδιες ένα μέρος του φόρου εισοδήματος (11 δισ. ευρώ).

Το ομοσπονδιακό κράτος θα διατηρήσει σε ό,τι το αφορά ένα «περιθώριο επαρκούς οικονομικού ελιγμού», κυρίως για να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του σχετικά με το δημόσιο χρέος, είπε ο ντι Ρουπό, ενώ το βελγικό δημόσιο χρέος, κοντά στο 100% του ΑΕΠ, αυξήθηκε περισσότερο αυτή την εβδομάδα με την εθνικοποίηση της τράπεζας Dexia Bank Belgique.