Οι ηγέτες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων και κινημάτων της Συρίας που συναντήθηκαν το σαββατοκύριακο στη Σουηδία ζήτησαν ομόφωνα την παρουσία διεθνών παρατηρητών στη χώρα τους, όμως τάχθηκαν κατά μιας ξένης στρατιωτικής επέμβασης, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι οργανωτές αυτής της συνόδου.
Οι συμμετέχοντες «συμφώνησαν σε θέματα που αφορούν το καθεστώς (του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ) το οποίο πρέπει να ανατραπεί, για το ρόλο της διεθνούς κοινότητας, που πρέπει να στείλει παρατηρητές και για τη νομική προστασία που πρέπει να προσφερθεί στις μειονοτικές ομάδες» μόλις αναλάβει την εξουσία μια νέα κυβέρνηση, είπε ο Γιενς Όρμπακ, ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Κέντρου Όλαφ Πάλμε.
Σύμφωνα με τον Όρμπακ, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ζήτησαν επίσης οι οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται στη Συρία να είναι στοχευμένες έτσι ώστε να μην επηρεάζεται ο συριακός λαός.
«Στη σύνοδο υπήρχε σχεδόν ομοφωνία κατά της στρατιωτικής παρέμβασης και υπέρ μιας πολιτικής και διπλωματικής παρέμβασης», είπε η Γκιέντ Αλ Χάσμι, η οποία ζει μόνιμα στο Βερολίνο. «Οι συμμετέχοντες υποδέχτηκαν ευνοϊκά την ιδέα για αποστολή διεθνών παρατηρητών οι οποίοι θα μπορούσαν να μετακινούνται ελεύθερα στη χώρα και να παρακολουθούν την κατάσταση», πρόσθεσε.
Στη σύνοδο, που έγινε υπό την αιγίδα του Κέντρου Όλαφ Πάλμε συμμετείχαν περίπου 90 εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και μέλη του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου στο οποίο έχουν ενταχθεί τα περισσότερα πολιτικά κινήματα της Συρίας, όπως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι -που είναι εκτός νόμου-, οι Φιλελεύθεροι, οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού που οργανώνουν τις διαδηλώσεις στη Συρία, καθώς και κουρδικά κόμματα.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ από την καταστολή των κινητοποιήσεων κατά του καθεστώτος έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.900 άνθρωποι από τα μέσα Μαρτίου.