Οι νεκροί που είναι θαμμένοι στην πόλη Savannah των ΗΠΑ, στα σύνορα τη Τζόρτζια με τη Νότια Καρολίνα, είναι περισσότεροι από τους ζωντανούς που κινούνται στους δρόμους της. Με τις γραφικές πλατείες της, τις λιχουδιές της και τη γνωστή γενναιοδωρία του αμερικανικού νότου λίγοι γνωρίζουν τη σκοτεινή πλευρά της με τις ανατριχιαστικές ιστορίες φόνων, τα στοιχειωμένα σπίτια και το νεκροταφείο από την εποχή της αποικιοκρατίας.
Η Savannah θα μπορούσε εύκολα να διεκδικήσει τον τίτλο της πιο στοιχειωμένης πόλης της Αμερικής, σύμφωνα με τη Daily Mail. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι ξεναγήσεις γίνονται και με… νεκροφόρα.
Η ιστορική συνοικία της και η Columbia Square στην καρδιά της είναι σχεδόν ανέγγιχτη από την προπολεμική περίοδο. Εκεί βρίσκεται το Kehoe House, μια έπαυλη με «στοιχειωμένη» φήμη που λειτουργεί πλέον ως πολυτελές bed and breakfast.
Το μεγαλύτερο νεκροταφείο της πόλης είναι το Colonial Park Cemetery στο οποίο εκτιμάται πως είναι θαμμένοι από 9.000 έως 12.000 άνθρωποι.
Δημιουργήθηκε στα 1750 και εκεί αναπαύονται περισσότερα από 700 θύματα της επιδημίας Κίτρινου Πυρετού του 1820, πολλά εξ αυτών θαμμένα το ένα απάνω στο άλλο πάνω στη βιασύνη να μην είναι πια εκτεθειμένες οι σοροί.
Στην πραγματικότητα ωστόσο το κοιμητήριο στη σημερινή μορφή του καλύπτει μόνο το ένα τρίτο της αρχικής του έκτασης. Κι έτσι σοροί είναι θαμμένες γύρω του, προς όλες τις κατευθύνσεις, κάτω από τους δρόμους και τα πεζοδρόμια όπου περπατούν οι σημερινοί κάτοικοι της πόλης.
Δεν είναι όμως μόνο το νεκροταφείο που συνοδεύεται από «στοιχειωμένες» φήμες. Όλη η πόλη είναι χτισμένη πάνω στους νεκρούς της. Για παράδειγμα περισσότεροι από 1.100 νεκροί των μαχών μεταξύ αποικιοκρατών και Βρετανών ρίχτηκαν σε έναν γιγάντιο λάκκο ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί.
Ήταν επίσης συνήθης πρακτική να γίνονται ταφές σε ιδιωτικές εκτάσεις έτσι δεν υπάρχει σχεδόν κανένα οίκημα που να μην έχει μια ανατριχιαστική ιστορία να αφηγηθεί. Μάλιστα πολλοί βάφουν τις εισόδους τους με μια απόχρωση του μπλε που λέγεται πως διώχνει τα πνεύματα.
Το Mercer-Williams είναι από τα πιο μυστηριώδη σπίτια της συνοικίας. Ο θρύλος λέει πως το στοιχειώνουν τα φαντάσματα των ανθρώπων που άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στους τέσσερις τοίχους του. Το πιο διάσημο από τα φαντάσματά του, σύμφωνα με τους ντόπιους, είναι αυτό του Jim Williams, πρωταγωνιστή στο διάσημο μυθιστόρημα «Μεσάνυχτα στον κήπο του καλού και του κακού».
Ο Williams ήταν ένας εκκεντρικό έμπορος αντικών που συχνά διοργάνωνε λαμπερά πάρτι στην κατοικία του. «Υπήρχαν ιστορίες για χρήση LSD και άγρια όργια με σεξουαλικές διαστροφές κάθε τύπου», αφηγούνται οι ντόπιοι.
Το 1981, περίπου έξι μήνες μετά την ανακαίνιση του σπιτιού, ο Williams οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου κατηγορούμενος για το φόνο του νεαρού Danny Hansford, που φημολογείτο πως ήταν εραστής του. Τελικά αθωώθηκε και επέστρεψε στην οικία Mercer-Williams.
Άρχισε ξανά τα ξέφρενα πάρτι του και ακριβώς εννέα μήνες μετά την επιστροφή του βρέθηκε νεκρός από άγνωστη αιτία στο ίδιο ακριβώς σημείο, στο ίδιο ακριβώς δωμάτιο όπως ο Hansford, λέει ο θρύλος.
Δεν είναι το μόνο φάντασμα που στοιχειώνει την έπαυλη. Το 1913 ο τότε ιδιοκτήτης του σπιτιού έπεσε από τον δεύτερο όροφο. Παρότι τραυματίστηκε ελαφρά πέθανε μυστηριωδώς τρεις ημέρες αργότερα.
Μετά, το 1969, ένα αγόρι που κυνηγούσε περιστέρια έπεσε από την οροφή και καρφώθηκε στο μεταλλικό φράχτη από κάτω.
Οι ντόπιοι υποστηρίζουν πως και τα δύο αυτά φαντάσματα αναπαριστούν τις συνθήκες του θανάτου τους αργά τη νύχτα.
Η πλατεία Wright Square λέγεται πως είναι στοιχειωμένη από το φάντασμα της Alice Riley, υπηρέτριας που δέχθηκε άγρια κακοποίηση στα χέρια του εργοδότη της.
Μια μέρα, μην αντέχοντας άλλο, τον έπνιξε σε έναν κουβά νερό. Δικάστηκε, κρίθηκε ένοχη και απαγχονίστηκε στην πλατεία. Λένε πως στο σημείο που χύθηκε το αθώο αίμα της δεν φυτρώνει τίποτα. Επειδή μάλιστα ήταν έγκυος όταν έγινε ο φόνος το φάντασμά της συχνά επισκέπτεται εγκύους που περνούν από την πλατεία, ειδικά τις ημέρες κοντά στην επέτειο του θανάτου της, στις 19 Ιανουαρίου.