Εκατοντάδες αντίτυπα της βιογραφίας του Κιμ Γιονγκ-Ιλ που κυκλοφόρησε στη Μιανμάρ κατέσχεσαν βορειοκορεάτες διπλωμάτες, με τη δικαιολογία ότι περιείχε «ψευδείς και ανακριβείς» πληροφορίες γιατί αναφερόταν σε άλλα κείμενα που έχουν εκδοθεί στη Βόρεια Αμερική για τον «αιώνιο» πρόεδρο της χώρας.

Όπως κατήγγειλε ο γνωστός συγγραφέας του βιβλίου Χέιν Λατ, δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της πρεσβείας της Βόρειας Κορέας στη Ρανγκούν τον επισκέφθηκαν στο σπίτι του και πήραν 300 αντίτυπα του βιβλίου. Όπως του είπαν, το βιβλιο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Τους έδωσα τα αντίτυπα απλώς επειδή δεν θέλω να αντιμετωπίσω προβλήματα με πιθανές συνέπειες», δήλωσε στο Reuters ο Χέιν Λατ, συμπληρώνοντας ότι δεν του είχε γίνει καμία παρατήρηση για το βιβλίο από τη χούντα της Μιανμάρ.
Ο Χέιν Λατ, που έχει γράψει περίπου 25 βιογραφίες, καθώς επίσης και βιβλία για τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τον ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και τον κινέζο ηγέτη Ντενγκ Ξιαοπίνγκ, δήλωσε ότι έχουν πωληθεί περίπου 700 αντίτυπα του βιβλίου του από τότε που εκδόθηκε πριν από δύο μήνες.

Η βιογραφία που φέρει τον τίτλο «Κιμ Γιονγκ-Ιλ: Ο αγαπητός ηγέτης της Βόρειας Κορέας», είχε εγκριθεί από το Τμήμα Ελέγχου Τύπου του Υπουργείου Πληροφοριών της Μιανμάρ και είναι γραμμένο στη βιρμανική γλώσσα.

Η Βόρεια Κορέα και η Μιανμάρ έχουν αναπτύξει στενές διπλωματικές σχέσεις, προκαλώντας ανησυχία σε Ασιατικές και Δυτικές χώρες, που φοβούνται ότι η συνεργασία των δύο χωρών μπορεί να περιλαμβάνει και ζητήματα που σχετίζονται με την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Πακ Ουί-τσουν, έφτασε σήμερα στη Μιανμάρ για τετραήμερη επίσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να συναντήσει τον βιρμανό ομόλογό του Γιου Νιάν Γιν, τον υπουργό Πληροφοριών Γιου Κιάου Χσαν και τον πρωθυπουργό Γιου Τέιν Σέιν.