Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αμφιλεγόμενη δίκη στην Ουκρανία της πρώην πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμοσένκο, την οποία χαρακτήρισε «σοβαρή υπόθεση» που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο.

«Εκφράσαμε την ανησυχία μας για την τύχη της πρώην πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμοσένκο και απορρίψαμε οποιαδήποτε ενδεχόμενη επιλεκτική χρήση του ποινικού κώδικα εναντίον μελών της πρώην κυβέρνησης» της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα στον Τύπο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι.

«Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα», πρόσθεσε μετά τη σύνοδο κορυφής «Ανατολική Συνεργασία» μεταξύ των χωρών της ΕΕ και έξι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, ανάμεσά τους και η Ουκρανία.

Ο Βαν Ρομπέι διευκρίνισε ότι συζήτησε το θέμα με τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς αρκετές φορές στη διάρκεια της διήμερης συνόδου, που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία.

Εξάλλου ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε το Κίεβο σχετικά με τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η υπόθεση στις διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας με στόχο την επίτευξη μίας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία ελπίζει να υπογράψει τον Δεκέμβριο, στη διάρκεια μίας συνόδου κορυφής με την ΕΕ, μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.