Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατηγόρησε τον διάδοχο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για «προκατειλημμένη» συμπεριφορά έπειτα από την έναρξη δεοντολογικής έρευνας σχετικά με τον διορισμό του στην τράπεζα Goldman Sacks.
Με επιστολή του προς τον Γιούνκερ, που δημοσιεύτηκε από τους Financial Times σήμερα, ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, πρόεδρος της Επιτροπής από το 2004 έως το 2014, τόνισε πως η έρευνα που ξεκίνησε έπειτα από τη δημόσια κατακραυγή για την πρόσληψη του από την τράπεζα, είναι «ασύμφωνη» με τη μεταχείριση άλλων πρώην επιτρόπων.
Η επιχειρηματική τράπεζα προσέλαβε τον Μπαρόζο τον Ιούλιο ως σύμβουλο θεμάτων που συνδέονται με το Brexit.
Ο Γιούνκερ αρχικά έκανε σαφή την αποδοκιμασία του για τα νέα καθήκοντα του προκατόχου του, αλλά επισήμανε ότι η Επιτροπή δεν έχει δικαιοδοσία για να παρέμβει. Αλλά την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από την παρέμβαση της Ευρωπαίας διαμεσολαβήτριας (Συνήγορος του Πολίτη) που επέμεινε πως πρέπει να πραγματοποιηθεί μια έρευνα, ο Γιούνκερ ζήτησε από την επιτροπή δεοντολογίας να διερευνήσει κατά πόσον ο Μπαρόζο παραβίασε την απαίτηση να ενεργεί με ακεραιότητα.
Σύμφωνα με αποσπάσματα της επιστολής του, που δημοσιεύτηκαν από την εφημερίδα, ο Μπαρόζο υπογράμμισε: «Έχει διατυπωθεί ο ισχυρισμός ότι το απλό γεγονός να εργάζομαι στην Goldman Sacks εγείρει ερωτήματα ακεραιότητας».
«Ενώ σέβομαι ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα στην δική του άποψη, οι κανόνες είναι ξεκάθαροι και πρέπει να τηρούνται. Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι και εντελώς αδικαιολόγητοι. Προβάλουν προκατάληψη εναντίον μου και εναντίον της Goldman Sachs», τόνισε ο προκάτοχος της προεδρίας της Επιτροπής.
Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του ότι το θέμα έχει προδικαστεί και πρόσθεσε: «Όχι μόνο είναι αυτές οι ενέργειες προκατειλημμένες, αλλά φαίνονται να είναι ασύμφωνες με αποφάσεις που ελήφθησαν αναφορικά με πρώην μέλη της Επιτροπής».
Μια εκπρόσωπος της Επιτροπής επιβεβαίωσε την παραλαβή της επιστολής από τον Γιούνκερ.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι ο Μπαρόζο δεν παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας που προβλέπει ότι πρώην Επίτροποι, έως και 18 μήνες μετά το τέλος της θητείας τους, θα πρέπει να ζητήσουν την άδεια του πρώην εργοδότη τους προκειμένου να απασχοληθούν σε ιδιωτική επιχείρηση. Όπως αναφέρουν η δεκαετής θητεία του Μπαρόζο έληξε πριν 20 μήνες.
Παρόλα αυτά η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια, επικαλούμενη την κοινωνική κατακραυγή, που περιλαμβάνει μια συλλογή υπογραφών που ξεκίνησαν μέλη του προσωπικού της ΕΕ, τόνισε πως μια ευρύτερη απαίτηση να ενεργεί κανείς με ακεραιότητα, κατοχυρωμένη στις συνθήκες της ΕΕ, δεν έχει χρονικό περιορισμό.