Το «Φαινόμενο της Πεταλούδας» επικαλείται ο γνωστός τούρκος δημοσιογράφος και πρώην διευθυντής της εφημερίδας «Cumhuriyet», (Τζουμχουριγιέτ), Τσαν Ντουντάρ (Can Dundar), o οποίος έχει καταδικαστεί στην Τουρκία για αποκάλυψη «κρατικών μυστικών» και τώρα ζει κάπου στην Ευρώπη, για να περιγράψει τις επιπτώσεις του πολέμου στη Συρία, στην Ευρώπη και όσα θα επακολουθήσουν.
«Το χτύπημα των φτερών μιας πεταλούδας στη ζούγκλα του Αμαζονίου μπορεί να προκαλέσει τυφώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος θα κατακλύσει στην συνέχεια τον κόσμο», έλεγαν κάποτε με αφορμή την δημοφιλή θεωρία του «Φαινομένου της Πεταλούδας». Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, μια μικρή αλλαγή στη Γη, είναι ικανή να προκαλέσει ένα απρόβλεπτο χάος. Αυτή τη φορά η πεταλούδα χτύπησε πριν από πέντε χρόνια τα φτερά της στην Συρία.
Ο πόλεμος στη χώρα αυτή, που ξεκίνησε με αφορμή εσωτερικές συγκρούσεις, στη συνέχεια έλαβε διαστάσεις με την συμμετοχή ξένων δυνάμεων και την συσπείρωση συγκρουόμενων πλευρών, προκαλώντας τελικά έναν τυφώνα, τον ISIS. Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον τούρκο δημοσιογράφο, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες των μακελειών που προκαλούν οι «ζωντανές βόμβες» στο Παρίσι, στη Νίκαια, στις Βρυξέλλες, ενώ η εισροή μεταναστών από τη Συρία που χτυπούν την πόρτα της Ευρώπης, έφερε πανικό στην Δύση. Τώρα έρχεται η πραγματική πλημμύρα. Η Συρία φαίνεται να αλλάζει τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης.
Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά: Ξενοφοβία και ρατσισμός. Στη Γερμανία το συντηρητικό-ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AFD), που ιδρύθηκε το 2013, στις εκλογές της περασμένης Κυριακής στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, βρέθηκε στη δεύτερη θέση, μπροστά από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία προφανώς «πλήρωσε» για την μεταναστευτική της πολιτική. «Θέλω να ξέρω εάν κάτω από την μπούρκα που φορά κάποια στο δρόμο κρύβεται ένας καμικάζι ή ένας φυσιολογικός άνθρωπος», υποστηρίζουν οι ψηφοφόροι του AfD.
Τον κώδωνα του κινδύνου προσπάθησε να κρούσει πριν από δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την θεαματική άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στις εθνικές εκλογές της Γαλλίας και της Δανίας. Ο κίνδυνος είναι κάτι παραπάνω από ορατός, ενόψει και των επερχόμενων 14 κρίσιμων εθνικών εκλογών τον επόμενο χρόνο στην Ευρώπη. Με το σύνθημα «Εάν εκλεγώ θα κλείσω τα τζαμιά», κατεβαίνει στην Ολλανδία ο επικεφαλής του αντι-Ισλαμικού κόμματος «Partij voor de Vrijheid», (Κόμμα για την Ελευθερία), Χέιρτ Βίλντερς, ενόψει των εκλογών του Μαρτίου. Προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν και στην Γαλλία τον Απρίλιο, με τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επιστρέφει στη πολιτική σκηνή, να προαναγγέλλει αλλαγή του Συντάγματος που θα απαγορεύει το μπουρκίνι και την Μαρί Λε Πεν του Εθνικού Μετώπου, που βλέπει ανεβασμένα τα ποσοστά της, να περιμένει υπομονετικά στη «γωνία». Η κούρσα των εκλογών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συνεχίζει ο Ντουντάρ, βρίθει υποσχέσεων για μελλοντικές απαγορεύσεις που αφορούν κυρίως Μουσουλμάνους και μετανάστες.
Η Μεγάλη Βρετανία εισέρχεται στην πρώτη της εκλογική περίοδο, μετά το Brexit που έβγαλε το δημοψήφισμα της 4ης Μαΐου, αποκόβοντάς την ουσιαστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ευρώπη τώρα συζητάνε τι θα κάνουν με το διογκούμενο κύμα των προσφύγων και πως θα προστατεύσουν την ΕΕ από την πλήρη αποσύνθεση. Το κάδρο αυτό συμπληρώνει και η απροσδόκητη επιτυχία που απολαμβάνουν οι ξενοφοβικές δηλώσεις του υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου.
Το μανιφέστο του 21ου αιώνα θα μπορούσε να αρχίζει κάπως έτσι: «ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρώπη: εκείνο του φασισμού». Ισλάμ, μετανάστες, φόβος για την ανεργία, ενίσχυση των εθνικιστικών κομμάτων. Μοιάζει σαν ο ISIS να πέτυχε τον σκοπό του. Η Δύση τρέμει τώρα από τον φόβο, για τον τυφώνα που έπληξε την Γηραιά Ήπειρο και ετοιμάζεται να εξαπλωθεί σε άλλες γωνιές του κόσμου, καταλήγει ο δημοσιογράφος, σύμφωνα με την Cumhuriyet.