Τουλάχιστον σε 18 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών που έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια που άφησε πίσω της η ισχυρή σεισμική δόνηση των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σε ορεινή περιοχή της επαρχίας Ριέτι στην Ιταλία.
Ο απολογισμός των θυμάτων που παραμένει προσωρινός και ανεπίσημος αφορά τρία χωριά, τα πλέον πληγέντα από τον σεισμό, τα οποία βρίσκονται σε ορεινή περιοχή, περίπου 150 χλμ. βορειοανατολικά της Ρώμης.
Το χωριό Πεσκάρα ντελ Τρόντο, στην περιφέρεια Μάρκε, έχει τα περισσότερα θύματα, έξι νεκρούς, σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας αυτής.
‘Εξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Αματρίτσε, στην περιφέρεια Λάτιο, όχι μακριά από το επίκεντρο του σεισμού, δήλωσε ο πρόεδρος του Λάτιο Νίκολα Ζινγκαρέτι, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Ο δήμαρχος του Ακούμολι, κοινότητας που βρίσκεται πολύ κοντά στον επίκεντρο του σεισμού, έκανε λόγο για δύο νεκρούς και για μια μικοκατεστραμμένη πόλη, σε δηλώσεις του στο ιταλικό δημοσιογραφικό πρακτορείο Agi. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια. «Εδώ, είναι μια τραγωδία, έχουμε νεκρούς και κατεστραμμένα κτίρια», δήλωσε.
Ορισμένα μμε δίνουν ωστόσο μεγαλύτερο απολογισμό θυμάτων περιλαμβάνοντας στον απολογισμό τους αυτή την τετραμελή οικογένεια.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Φαμπρίτσιο Κούρτσο η σεισμός είναι συγκρίσιμος σε ένταση με τον σεισμό της Λ’ Άκουϊλα το 2009 καθώς έχει ισοπεδώσει πολλές κοινότητες.
Όλοι είναι βέβαιοι πως, δυστυχώς, ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί ακόμη, καθώς υπάρχουν αρκετά θύματα παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια, ιδίως στα χωριά Ακούμολι, Αματρίτσε και Πεσκάρα ντελ Τρόντο σύμφωνα με την εφημερίδα Il Messaggero.
Εκτός από τα κτήρια ζημιές έχουν υποστεί και πολλές οδικές υποδομές, ή όπως αναφέρουν δημοσιογράφοι του πρακτορείου Ansa και τα συνεργεία διάσωσης που σπεύδουν στην περιοχή, σε πολλά σημεία -όπως πριν την είσοδο της Πεσκάρα ντελ Τρόντο-πρέπει να αφήσουν τα οχήματά τους και να συνεχίζουν πεζή τη διαδρομή προς την πόλη, καθώς τα χαλάσματα εμποδίζουν την πρόσβαση.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera, οι τραυματίες από το Αματρίτσε μεταφέρονται με ελικόπτερα στην Λ’ Άκουϊλα, ενώ δύο σοβαρότερα τραυματισμένοι αεροδιακομίσθηκαν στη Ρώμη.
Στην κοινότητα Ακούμολι, όπου από τον σεισμό δημιουργήθηκε καθίζηση 15 εκατοστών στην κύρια οδική αρτηρία, ο δήμαρχος καταγγέλλει πως τα σωστικά συνεργεία έφθασαν σχεδόν τέσσερις ώρες μετά την καταστροφική δόνηση. Ζημιές έχουν καταγραφεί και στη δεύτερη οδική αρτηρία προς την ίδια κοινότητα.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας τονίζει πως «το σύστημα προστασίας είναι πλήρως αποτελεσματικό, υπάρχουν μεν δυσκολίες στην πρόσβαση σε ορισμένες κοινότητες, και γι’ αυτό έχει τεθεί εν ισχύι το σχέδιο στρατιωτικής ετοιμότητας. Οι ιατρικές φροντίδες είναι εγγυημένες».
Το 6ο Σύνταγμα Μηχανικού της Ρώμης έχει κινητοποιηθεί κι εφοδιασμένο με ειδικά μηχανήματα ανεχώρησε για τις πληγείσες ζώνες, ενώ κι άλλες ειδικές μονάδες του στρατού έχουν αναπτυχθεί ήδη και βρίσκονται στη διάθεση των πολιτικών αρχών.
Η δόνηση σημειώθηκε σε μία ζώνη «υψηλής σεισμικότητας», τονίζει στη Messaggero ο σεισμολόγος του Εθνικού Κέντρου (INGV) Αλεσάντρο Αμάτο. Ο τελευταίος σεισμός 5,9 Ρίχτερ είχε πλήξει το 1979 τη Νόρτσα, ενώ ιστορικά έχουν καταγραφεί ισχυροί σεισμοί και σε άλλους αιώνες.
«Όλη η Ιταλία βρίσκεται σε σεισμική επικινδυνότητα, δεν υπάρχουν απολύτως ασφαλείς ζώνες και για τούτο οι κατασκευές πρέπει να είναι γερές. Έχουμε πολλά ιστορικά κτίσματα που έχουν ανεγερθεί σε στιγμές που δεν γνωρίζαμε το παραμικρό για αντισεισμικούς κανονισμούς, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή. Θα πρέπει να προσαρμοσθούμε», δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica ο επίσης σεισμολόγος Βάλτερ Μαρτσόκι.