Αν έχεις τύχη διάβαινε, λέει ο λαός, εδώ όμως θα μιλήσουμε για ανθρώπους που η τύχη τούς έχει λατρέψει, πηγαίνοντάς τους πολύ μακριά στον δρόμο που λέμε ζωή.
Κι ενώ για τη συντριπτική πλειονότητα το να σου κάτσει το λαχείο είναι όνειρο απατηλό, οι τύποι της λίστας μας το έχουν κάνει ψωμοτύρι!
Όπως έχουν υπολογίσει οι στατιστικολόγοι, οι πιθανότητες να κερδίσεις σε λαχεία, λόττο και άλλες τυχερές κληρώσεις είναι σαφώς λιγότερες από το να αποσπάσεις το Όσκαρ ή να σκοτωθείς από αυτόματο πωλητή. Περισσότερες πιθανότητες έχεις μάλιστα να γίνεις πρόεδρος των ΗΠΑ παρά να κερδίσεις το τζακπότ στο λαχείο!
Παρά τις εντελώς εχθρικές όμως συνθήκες, υπάρχουν συνάνθρωποι εκεί έξω που δεν καταλαβαίνουν από τέτοια, τερματίζοντας τα κοντέρ με τρόπο τουλάχιστον θεαματικό…
Η γυναίκα που ξετίναξε το Σκρατς
Τη χαρακτήρισαν ως την «τυχερότερη γυναίκα του κόσμου» και άδικο προφανώς δεν είχαν. Γιατί η Τζόαν Γκίνθερ κέρδισε τέσσερα διαφορετικά Σκρατς, μαζεύοντας στην πορεία μερικά εκατομμυριάκια! Το πράγμα ξεκίνησε το 1993, όταν έξυσε 5,4 εκατομμύρια δολάρια, και δέκα χρόνια αργότερα έβγαλε ανέξοδα άλλα 2 εκατομμύρια.
Κι εκεί που για μας η τύχη της θα ήταν αρκετή για μια ζωή, η ίδια ξαναχτύπησε δύο χρόνια αργότερα, κερδίζοντας άλλα 3 εκατ. δολάρια! Όχι ότι τέλειωσε, καθώς την άνοιξη του 2008 τίναξε την μπάνκα στον αέρα ξύνοντας άλλα 10 εκατομμυριάκια! Κι αν αναρωτιέστε ποιες είναι οι πιθανότητες να κερδίσεις 20 εκατομμύρια σε τέσσερις διαφορετικές κληρώσεις, οι στατιστικόλογοι έχουν την απάντηση. Κάθεστε;
Μία στα 18 επτάκις εκατομμύρια (ω ναι, 24 μηδενικά είναι αυτά)! Κι αν το νούμερο δεν φαντάζει αστρονομικό, για να το βάλουμε στις σωστές διαστάσεις του αρκεί να αναφέρουμε ότι τα άστρα στο Διάστημα υπολογίζονται από 1-3 επτάκις εκατομμύρια, όσοι και οι κόκκοι άμμου στον πλανήτη Γη!
Εξαιτίας μάλιστα των αστρονομικών πιθανοτήτων εναντίον της, κάποιοι την κατηγόρησαν ότι έκλεψε, όταν έμαθαν μάλιστα ότι η τύπισσα είχε διδακτορικό στη στατιστική από το Στάνφορντ. Η ίδια δεν είπε τίποτα βέβαια, απολαμβάνοντας ανενόχλητη τη διαστημική της τύχη…
Η τύχη-σερί και η γκίνια στο τέλος
Η απίστευτη τύχη του Γουαλίντ Αμπορούμι ξεκίνησε το 2004, όταν έξυσε στο Σκρατς 500.000 δολάρια. Πριν προλάβει να καταλαγιάσει ο ενθουσιασμός του, κέρδισε άλλο 1 εκατομμύριο στο Σκρατς την αμέσως επόμενη χρονιά. Κι άλλα 71 χιλιάρικα την επομένη, στο Λόττο αυτή τη φορά, χρησιμοποιώντας τώρα τους τυχερούς του αριθμούς.
Που ήταν όντως τυχεροί, καθώς τα ίδια νούμερα του εξασφάλισαν το 2007 άλλες 100.000 δολάρια! Όταν και θα τον χτυπούσε η γκίνια. Βλέπετε τον Μάιο του 2015 ο τυχεράκιας Γουαλίντ άρχισε να βλέπει συνεχώς γύρω του τους αριθμούς 7, 1 και 5: από ρολόγια και πινακίδες αυτοκινήτων μέχρι και την ημερομηνία της γέννησής του (15/7).
Κι έτσι έκανε κάτι πολύ λογικό, αγόρασε 184 λαχεία που περιείχαν συνδυασμούς των τριών αυτών αριθμών.
Παρά το γεγονός ότι η τριάδα δεν ήταν στα μεγάλα βραβεία του τζακπότ, ο «Γκαστόνε» ψάρεψε 92.000 δολάρια από λήγοντα αριστερά και δεξιά. Κι εδώ αρχίζει η γκίνια του, όταν έχασε μαγικά όλους τους τυχερούς λαχνούς. Και παρά το γεγονός ότι είχε την απόδειξη της αγοράς τους, χωρίς την ύπαρξη των αποκομμάτων δεν μπορούσε να εξαργυρώσει τον νέο μποναμά.
Είχε όμως το προηγούμενο σερί των 1,671 εκατ. δολαρίων για παρηγοριά…
Η τρελογιαγιά με το όνειρο-αποκάλυψη
Ήταν Σεπτέμβριος του 2006 όταν η 86χρονη Καναδέζα, Μέρι Γουόλενς, είδε ένα όνειρο με κάποιους αριθμούς. Αφού ξύπνησε και τους έγραψε σε ένα κομμάτι χαρτί, έψαξε και βρήκε το λαχείο που τους περιείχε. Την επομένη όμως πήγε και αγόρασε άλλο ένα ίδιο λαχείο, τόσο σίγουρη ένιωθε για το όνειρό της.
Και όπως μαντεύετε φυσικά από τη φύση της λίστας μας, η Γουόλενς κέρδισε και μάλιστα τον πρώτο λαχνό. Ναι, δυο φορές! Κι έτσι τα 8 εκατ. δολάρια του λαχείου έγιναν αυτομάτως 16. Τι θα έκανε η υπερτυχερή γιαγιά με τις καραβιές των χρημάτων; Σκόπευε λέει να κάνει ένα ωραίο κούρεμα και να πάρει μερικά φορεματάκια…
Ο τύπος με το σύστημα
Τα λαχεία εμπίπτουν εξ ορισμού στην κατηγορία των τυχερών παιχνιδιών, κάτι που μας λέει ότι είναι απλώς θέμα τύχης να κερδίσεις. Ή μήπως όχι; Όχι βέβαια, αν πιστέψουμε τουλάχιστον τον Ρίτσαρντ Λούστιγκ από τη Φλόριντα των ΗΠΑ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει σύστημα να ξετινάζει την μπάνκα και εφτά τυχερούς λαχνούς να αποδεικνύουν τα λεγόμενά του!
Μεταξύ 1993-2010, ο τύπος κέρδισε εφτά φορές το λαχείο, τσεπώνοντας συνολικά λίγο παραπάνω από 1 εκατ. δολάρια (1.052.205,58 για να είμαστε ακριβείς). Το μεγαλύτερο ποσό που πήρε ήταν τον Ιανουάριο του 2002, όταν το λαχείο τού απέφερε 842.152,91 δολάρια.
Ο Λούστιγκ έγραψε φυσικά και βιβλίο με τίτλο που δεν αφήνει και πολλά στη φαντασία: «Μάθε πώς να Αυξήσεις τις Πιθανότητές σου να Κερδίσεις το Λαχείο». Εκτός κι αν το σύγγραμμα είναι το νέο του «λαχείο», μιας και δεν λέει να φύγει από τη λίστα των μπεστ-σέλερ…
Ο ανατρεπτικός οικονομικός σύμβουλος
Για να το πούμε απλά, αν ο επενδυτικός σας σύμβουλος σας καλεί να ρίξετε ό,τι έχετε και δεν έχετε στα τυχερά παιχνίδια, τότε είναι ανάγκη να απαλλαγείτε αμέσως από την παρουσία του. Αγοράστε το βιβλίο του Λούστιγκ εναλλακτικά! Τα τυχερά παιχνίδια δεν είναι ασφαλής επενδυτική επιλογή κι αυτό είναι αυταπόδεικτο. Ή μήπως όχι;
Σε κάτι που αψηφά την κοινή λογική, ο οικονομικός σύμβουλος από την Αλμπέρτα του Καναδά, Σεγκούρο Νταμπένε, διαφωνεί ολόψυχα και έχει περγαμηνές ως επιβεβαίωση των λεγομένων του. Τι περγαμηνές; Το 1 εκατ. δολάρια που κέρδισε το 2005 στο λαχείο, τα 100 χιλιάρικα που τσέπωσε δυο χρόνια αργότερα και άλλους δυο τυχερούς λαχνούς το 2008, που τον έκαναν πλουσιότερο κατά 1 εκατομμύριο και 50.000 δολάρια, αντίστοιχα!
Ψιλοπράματα, θα πείτε, όπως πίστεψε εξάλλου και ο ίδιος, όταν χτύπησε εκ νέου τον Ιανουάριο του 2009 κερδίζοντας το μεγάλο τζακπότ των 17 εκατ. δολαρίων! Οι Αρχές του Καναδά άρχισαν να μυρίζονται βεβαίως απάτη, μιας και ήταν η πέμπτη νίκη του μέσα σε λιγότερο από πέντε χρονάκια, κι έτσι αρνήθηκαν να του δώσουν τα λεφτά μέχρι το πέρας των ερευνών.
Παρά το γεγονός ότι τον ξεψάχνισαν και τον κατηγόρησαν τελικά για απάτη, το δικαστήριο τον έκρινε αθώο και τον έκανε πλουσιότερο κατά 17 εκατομμύρια, στέλνοντας το συνολικό ποσό που έχει βγάλει από τα λαχεία στα 19.150.000 δολάρια. Με τα «διαπιστευτήρια» αυτά, ο Νταμπένε συμβουλεύει πια τον κόσμο να επενδύει τις οικονομίες του στα λαχεία, μιας και ξέρει προφανώς καλύτερα από την κοινή λογική…