Να αναβληθούν όλες οι ενέργειες για εξεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό, ζήτησε προκλητικά ο Ντερβίς Έρογλου, από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, σήμερα στην Νέα Υόρκη. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έφτασε μάλιστα στο σημείο να ζητήσει από τον κ. Μπαν Κι Μουν εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το παράνομο κατοχικό καθεστώς, για «να ξεπεραστεί η κρίση» στο θέμα των «ενεργειακών αποθεμάτων» στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου.

Στο μεταξύ, απέπλευσε, χθες, από το λιμάνι της Σμύρνης στην Τουρκία το ερευνητικό πλοίο Πίρι Ρέις, γνωστό και από το θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας του 1987, με προορισμό τη Βόρεια Κύπρο. Το σκάφος θα διενεργήσει έρευνες, ως ανταπάντηση των ελληνοκυπριακών ενεργειακών αναζητήσεων στο Αιγαίο.

«Απειλές και εχθρικές ενέργειες» σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκάλεσε τις εν λόγω ενέργειες της τουρκικής πλευράς νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ καταδίκασε την «πολεμική ρητορική» της Τουρκίας.

Ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε με έμφαση τη δέσμευση της Ελλάδας στις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία για τον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας, προσθέτοντας ωστόσο ότι σε περίπτωση μη συνεργασίας της Τουρκίας, το ζήτημα θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στο μεταξύ, νέες ερευνητικές επιχειρήσεις για την ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας. «Έχουμε ένα σχέδιο. Να ξεκινήσουμε και νέες έρευνες. Τώρα έχουμε μόνο μία» δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος μιλώντας στην Κυπριακή κοινότητα του New York University, στις ΗΠΑ.

Ο κος Χριστόφιας δεν ανέφερε συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των νέων ερευνών αλλά είπε ότι «δεν αποκλείει» να ξεκινήσουν μέσα στους ερχόμενους δώδεκα μήνες. Μιλώντας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Κύπριος πρόεδρος εμφανίστηκε πρόθυμος οι Ελληνοκύπριοι να μοιραστούν με τους Τουρκοκυπρίους τα οφέλη από την ανεύρεση εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων ορυκτών καυσίμων, ακόμη και πριν την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Πηγή: 24h