Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης έστειλε επιστολή στις αμερικανικές αρχές, με την οποία ζητάει την προφυλάκιση του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, μεταδίδει το CNN Turk.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε πως ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία στο τέλος του μήνα -κάτι που αν επιβεβαιωθεί, θα συνιστά την πιο υψηλόβαθμη επίσκεψη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ο Γιλντιρίμ υποστήριξε επίσης πως η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην έκδοση του Γκιουλέν «έχει βελτιωθεί».

Μιλώντας το Σάββατο στην τουρκική Hurriyet, ο τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε πως ο Μπάιντεν πρόκειται να επισκεφθεί τη χώρα μαζί με τον Κέρι, ο οποίος μεταβαίνει στην Τουρκία στις 24 Αυγούστου.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν -ιμάμη που κάποτε ήταν συνοδοιπόρος του Ερντογάν- ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος και έχει ζητήσει επιτακτικά την έκδοσή του από την Ουάσινγκτον.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει ευρύτατη «εκκαθάριση» εντός της Τουρκίας με στόχο υποστηρικτές ή θεωρούμενους υποστηρικτές του Γκιουλέν.

Το Σάββατο, ο Γιλντιρίμ ανέφερε συγκεκριμένα πως έχουν «ξηλωθεί» συνολικά 81.000 άτομα από θέσεις στην τουρκική κρατική μηχανή.