Τους πολιτικούς που θα στελεχώσουν την κυβέρνησή του, η οποία θα αναλάβει την εξουσία στις 7 Αυγούστου ανακοινώνει ο εκλεγμένος πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος. Ο Σάντος θα πάρει τα ηνία από τον απερχόμενο πρόεδρο Άλβαρο Ουρίμπε.

Την Τετάρτη, ανακοίνωσε ότι ο επόμενος υπουργός Άμυνας θα είναι ο Ροδρίγο Ριβέρα, ένας πολιτικός ο οποίος στη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής τασσόταν σταθερά υπέρ των σκληρότερων μέτρων ασφαλείας. Ο Ριβέρα θα αναλάβει τη συνέχιση του πολέμου εναντίον των αριστερών ανταρτών.

«Η ιδέα είναι να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η πολιτική ασφάλειας που τόσο λαμπρά εφαρμόστηκε τα τελευταία οκτώ χρόνια», είπε ο 47χρονος Ριβέρα στους δημοσιογράφους.

Ο Ουρίμπε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι ο πιο δημοφιλής πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας, κάτι που αποδίδεται στην σκληρή πολιτική που εφάρμοσε, με τη στήριξη των ΗΠΑ, για να πατάξει τους αντάρτες που πολεμούν κατά του κράτους από την δεκαετία του 1960.

Ο πρώην γερουσιαστής και υποψήφιος πρόεδρος Χέρμαν Βάργκας Γιέρας θα είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, με αρμοδιότητα τη συνεργασία της κυβέρνησης με το Κογκρέσο και τα δικαστήρια. Ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας Γκαμπριέλ Σίλβα θα είναι ο επόμενος πρεσβευτής της Κολομβίας στις ΗΠΑ -η κυβέρνηση των οποίων έχει δώσει στρατιωτική βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Μποκοτά.

Ο νέος πρόεδρος αναμένεται να επιχειρήσει να αποκλιμακώσει την κρίση στις σχέσεις με τη Βενεζουέλα, ο πρόεδρος της οποίας Ούγκο Τσάβες διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβία.