Τέλος στην απεργία πείνας μετά από 16 χρόνια, αποφάσισε να βάλει η ακτιβίστρια Ιρόμ Σαρμίλα από το Μανιπούρ, το βορειοανατολικό κρατίδιο της Ινδίας.
Ήδη, αρκετά μέσα ενημέρωσης και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν μεταβεί στη περιοχή, όπου σήμερα για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια, θα φάει το πρώτο της γεύμα.
Η 44χρονη που αποτελεί σύμβολο της αντίστασης ενάντια στην κρατική βία, ξεκίνησε την απεργία πείνας το 2000, μετά τον τραγικό θάνατο δέκα ανθρώπων από επίθεση παραστρατιωτικών δυνάμεων, που ελέγχονταν από την κυβέρνηση, στο Μάλομ, ένα μικρό χωριό έξω από το Ιμπχάλ, την πρωτεύουσα του Μανιπούρ.
Επιθυμία της «Σιδηράς Κυρίας», όπως είναι γνωστή, είναι να ασχοληθεί με την πολιτική κατεβαίνοντας στις επόμενες εκλογές. Στόχος της να προβάλει αντίσταση απέναντι στην κυβέρνηση, γεγονός που έχει ήδη θορυβήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς είναι ιδιαίτερα αγαπητή στο λαό.
Η ακτιβίστρια είχε υποχρεωθεί σε εξαναγκαστική κατανάλωση τροφής, μέσω ενός ρινικού σωλήνα και περνούσε τον περισσότερο χρόνο της στο νοσοκομείο του Ιμπχάλ, υπό δικαστική επιμέλεια.
Ήταν ακόμη υποχρεωμένη να εμφανίζεται στο δικαστήριο κάθε 15 ημέρες, ενώ στην τελευταία της ακρόαση παραδέχθηκε ότι η απεργία πείνας δεν είχε αποτέλεσμα.
«Πρέπει να αλλάξω την στρατηγική μου» υποστήριξε και πρόσθεσε «μερικοί άνθρωποι με βλέπουν σαν μια παράξενη γυναίκα γιατί θέλω να συμμετέχω στην πολιτική».
«Λένε πως η πολιτική είναι βρώμικη αλλά το ίδιο και η κοινωνία. Θέλω να προβάλλω αντίσταση απέναντι στην κυβέρνηση, κατεβαίνοντας στις επόμενες εκλογές», κατέληξε η ακτιβίστρια.