Σε μία μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Γιενί Καπί της Κωνσταντινούπολης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε εκ νέου στους Ευρωπαίους ενώ άφησε αιχμές κατά της Δύσης για το πραξικόπημα.

«Εάν ο λαός θέλει την θανατική ποινή, τα πολιτικά κόμματα θα ακολουθήσουν τη βούλησή του», είπε ο Ερντογάν μπροστά στο πλήθος, που φώναζε «ποινή θανάτου», και πρόσθεσε: «Οι περισσότερες χώρες εφαρμόζουν την θανατική ποινή».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε και πάλι κατά της Γερμανίας που δεν του επέτρεψε να απευθυνθεί με video link στους υποστηρικτές του που διαδήλωναν στην Κολωνία την περασμένη Κυριακή.

Αναφερόμενος στην άρνηση της Γερμανίας να τον φιλοξενήσει στη συγκέντρωση, ο Ερντογάν είπε προς το πλήθος ότι αντίθετα το Βερολίνο επέτρεψε σε κούρδους ακτιβιστές να μιλήσουν μέσω video link.

«Πού είναι η δημοκρατία; Αφήστε τους να τρέφουν τους τρομοκράτες και αυτοί θα επιστρέψουν και θα τους χτυπήσουν», είπε ο Ερντογάν.

Στην μεγαλειώδη συγκέντρωση μίλησαν όλοι οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, ενώ δεν προσκλήθηκε το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών.

«Η νίκη ανήκει στη δημοκρατία και η χώρα ανήκει στο έθνος», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος ανέφερε ότι η Τουρκία σώθηκε από τους γκιουλενιστές τρομοκράτες. Μετά το τέλος της ομιλίας του, ο Ερντογάν χαιρετούσε το πλήθος, μεταξύ άλλων, με τον άλλοτε στενό συνεργάτη του και πρώην πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρώην πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ.