Κάνοντας χρήση γκλομπ και νερού υπό πίεση, οι αστυνομικές αρχές της Ζιμπάμπουε διέλυσαν μια διαδήλωση μερικών εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα Χαράρε και διαμαρτύρονταν για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν τους συγκεντρωμένους που διαδήλωναν έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Κάποτε απελευθερωτής, πλέον καταπιεστής», «Ο Μουγκάμπε πρέπει να φύγει» και «Μουγκάμπε, απέτυχες», έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους είχαν τυλίξει στον λαιμό τους σημαίες της Ζιμπάμπουε, το σύμβολο του πρόσφατου αντικυβερνητικού κινήματος στη χώρα.

Η οικονομική κρίση που πλήττει τη Ζιμπάμπουε από τις αρχές του 21ου αιώνα επιδεινώθηκε φέτος και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας για να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει πολλές διαδηλώσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το οικονομικό χάος στο οποίο έχει βυθιστεί η χώρα.

«Αυτό που λέμε είναι απλό: χρειαζόμαστε θέσεις εργασίας. Όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να δουλεύουν, όμως δεν υπάρχουν δουλειές», είπε ένας 30χρονος, ο Ντάγκλας Μουντζέρε, που παραμένει άνεργος αφού ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές του.

Το καθεστώς του 92χρονου προέδρου Ρομπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος κυβερνά τη χώρα από το 1980, δέχεται σφοδρή κριτική το τελευταίο διάστημα ακόμη και από πολιτικούς που μέχρι πρόσφατα τον υποστήριζαν. Πριν από δύο εβδομάδες οι βετεράνοι του πολέμου της ανεξαρτησίας της Ζιμπάμπουε, που κατά πάγια τακτική δήλωναν πίστη στον πρόεδρο, χαρακτήρισαν «δικτατορική» τη στάση του και ζήτησαν την παραίτησή του. Παρά την προχωρημένη ηλικία του, ο Μουγκάμπε αντέδρασε αμέσως και προειδοποίησε όσους τον αμφισβητούν με μέτρα καταστολής. Η «υπόσχεση» του αυτή υλοποιήθηκε άμεσα, αφού από την περασμένη εβδομάδα έχουν συλληφθεί πέντε βετεράνοι.