Σουηδή χειρούργοι κατάφεραν να αποκαταστήσουν το πρόσωπο μιας γυναίκας μετά από επίθεση που δέχτηκε από τον σκύλο της, χρησιμοποιώντας εκατοντάδες βδέλλες.

Τραυματίστηκε μεγάλο μέρος του προσώπου της, από το άνω χείλος μέχρι το μάτι της.

Κατάφεραν συγγενείς της να διατηρήσουν σε καλή κατάσταση το δέρμα που είχε αποκοπεί. Έτσι οι γιατροί στο νοσοκομείο Skåne, Malmo, στη νότια Σουηδία, επανατοποθέτησαν το δέρμα με τη βοήθεια 358 βδελλών.

Η χειρουργός Klasson Stina, δήλωσε «Το σημαντικότερο ήταν να πάρει αίμα το σχισμένο μέρος του προσώπου της, το οποίο κατάφεραμε να κάνουμε μέσα σε μια ώρα πριν την χειρουργική επέμβαση.» Οι βδέλλες χρησιμοποιήθηκαν για να αναγκαστεί το αίμα να κυκλοφορήσει μέσα στο κατεστραμμένο δέρμα.

Η διαδικασία διήρκεσε 15 ώρες, οι γιατροί  αποκατέστησαν το  χείλος της γυναίκας, τη μύτη και μέρη από το μάγουλο της. Ο χειρουργός Jens Larsson, πρόσθεσε «Τα αποτελέσματα φαίνεται να είναι
καλά. Όλη της η μύτη είναι σε καλή κατάσταση. Η ασθενής μπορεί να
αναπνεύσει, να φάει και να μιλήσει.»

Σύμφωνα με τους γιατρούς  η επέμβαση ήταν επιτυχής, αλλά η γυναίκα, της όποιας το όνομα δεν έχει γνωστοποιηθεί θα χρειαστεί στο μέλλον να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης προσώπου.