Ο φόβος για έναν θρησκευτικό πόλεμο μετά τη σφαγή του καθολικού ιερέα πλανάται πάνω από την Ευρώπη. Η δολοφονία του ιερέα Ζακ Αμέλ στη Νορμανδία, ο τρόπος που το έκαναν οι τζιχαντιστές και ο τόπος που έγινε, δηλαδή μέσα στην εκκλησία, γίνεται αντικείμενο συζήτησε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ ξεκάθαρα γίνεται λόγος για την έναρξη ιερού πολέμου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Guardian τονίζει πως η δολοφονία στη Νορμανδία θα θεωρηθεί ως ενίσχυση της βαθιάς ανησυχίας του ίδιου του Ποντίφικα ότι ο Χριστιανισμός βρίσκεται υπό δίωξη. Πέρυσι αποκάλεσε τη δολοφονία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή από τον ISIS μια «μορφή γενοκτονίας» και καταδίκασε τους τρομοκράτες που χρησιμοποιούν τη θρησκεία για να «βεβηλώνουν το όνομα του Θεού» και «που το χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν την πρωτοφανή βία τους».
Παρατηρητές του Βατικανού πρόσεξαν την Τρίτη ότι στις πρώτες αναφορές της επίσημης εκκλησίας για την επίθεση στην Νορμανδία, από τον Εκπρόσωπο του Πάπα, τον πατέρα Φεντερίκο Λομπάρντι, η βία που διαπράχθηκε στη Γαλλία καταγγέλθηκε ως «παράλογη». Με παρόμοια γλώσσα η εκκλησία περιέγραψε και τη σφαγή στη Νίκαια – ως «παράλογη» – καθώς και τη δολοφονία των τεσσάρων καθολικών καλογριών στην Υεμένη από τον ISIS, που ο Πάπας αποκάλεσε «διαβολική».
«Η χρήση της λέξης “παράλογη” – αν και στερείται πραγματικού νοήματος, καθώς κάθε βία είναι τελικά παράλογη – παραμένει αξιοσημείωτη. Υπάρχει πάντα μια δυσκολία να χαρακτηρίσει κάποιος μια επίθεση με θρησκευτικά κίνητρα, επειδή κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν είναι θρησκευτικό το κίνητρο, ή είναι ιδεολογικό, ή είναι κάτι ακόμα πιο παράλογο; Νομίζω ότι αυτό είναι που προσπαθεί ο Πάπας να περάσει προς τα έξω», υποστηρίζει ο Austen Ivereigh, ο οποίος έχει γράψει μια βιογραφία για τον Πάπα Φραγκίσκο.
«Ακόμα και αν τα στοιχεία είναι κάπως ρευστά ακόμη, αυτό που σίγουρα επιβεβαιώνεται από την επίθεση εναντίον του ιερέα είναι ότι για τους ισλαμιστές η Καθολική Εκκλησία είναι ένας βασικός στόχος, κάτι που δεν αποτελεί ακριβώς μια νέα διαπίστωση» δήλωσε ο John Allen, ειδικός σε θέματα Βατικανού και συντάκτης του Καθολικού ειδησεογραφικού σάιτ, «Crux».
«Όταν βλέπετε χριστιανούς θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, να αναμένετε την ίδια ώρα μέλη της εκκλησίας που θα υποστηρίζουν μια πιο επιθετική στρατιωτική απάντηση», σημείωσε ο Allen.
Η ανησυχία για έναν ιερό πόλεμο ήταν εμφανής και στο διάγγελμα του Φρανσουά Ολάντ, το βράδυ της Τρίτης, για τα όσα συνέβησαν στο Saint-Etienne-du-Rouvray. «Οι Καθολικοί της Γαλλίας και ο κόσμος ολόκληρος τραυματίστηκαν. Επιτεθήκαν σε μια εκκλησία, σκότωσαν έναν ιερέα, βεβήλωσαν τη Δημοκρατία, έσπειραν τον τρόμο. Οι τρομοκράτες θέλουν να μας χωρίσουν, να μας φέρουν αντιμέτωπους, να μας διχάσουν», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Πιο ξεκάθαρα μίλησε ο Μανουέλ Βαλς τονίζοντας ότι: «Στόχος τους είναι να προκαλέσουν έναν θρησκευτικό πόλεμο», είπε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, μιλώντας στο TF1.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να «μπλοκαριστούν» όσοι επιχειρούν να διχάσουν τον λαό. «Ο καθένας βλέπει ότι αυτός είναι ο στόχος, να στρέψουν τον ένα Γάλλο ενάντια στον άλλον, να προκαλέσουν έναν θρησκευτικό πόλεμο. Η δύναμή μας είναι η ικανότητά μας να ξεπερνούμε τις διαφορές μας», τόνισε ο Βαλς, κάνοντας λόγο για έναν μακρύ και δύσκολο πόλεμο, ενώ κάλεσε τους Γάλλους να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.
Γνωστός στην αντιτρομοκρατική ο Αντέλ Κερμίς ο ένας δράστης
Την ίδια ώρα, ήρθαν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για τους δράστες και την επίθεση, ενώ αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ο ένας νεαρός ήταν γνωστός στην αντιτρομοκρατική, όμως έκανε την επίθεση αν και φορούσε βραχιολάκι. Ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολίν κατονόμασε τον έναν από τους δύο τζιχαντιστές που έκαναν την επίθεση. Ηταν ο 19χρονος Αντέλ Κερμίς, γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας, που είχε συλληφθεί δύο φορές προσπαθώντας να πάει στη Συρία.
Ηταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και φορούσε «βραχιολάκι». Την πρώτη φορά επιχείρησε να πάει στη Συρία με τα έγγραφα του αδελφού του. Τη δεύτερη φορά που το επιχείρησε, από τη Γενεύη με τα ταξιδιωτικά έγγραφα ενός ξαδέλφου του, συνελήφθη στην Τουρκία και τον έστειλαν πίσω. Εμεινε υπό κράτηση έως τον περασμένο Μάρτιο και από εκείνη τη στιγμή ήταν στο σπίτι του, με βραχιολάκι, με την υποχρέωση να εμφανίζεται στην αστυνομία μία φορά την εβδομάδα.
Μάλιστα οι ίδιοι οι γονείς του Αντέλ Κερμίς είχαν ενημερώσει τις αρχές για την ριζοσπαστικοποίησή του. Ο 19χρονος μεγάλωσε στην πόλη στην οποία έγινε η επίθεση. Η οικογένειά του, όταν διαπίστωσε την αλλαγή στη συμπεριφορά του, ενημέρωσε την αστυνομία, προκειμένου να αποτρέψει τη φυγή του στη Συρία, δήλωσε ο οικογενειακός φίλος Τζόναθαν Σακαραμπάνι.
Ο Κερμίς και ο συνεργός του, οπλισμένοι με μαχαίρια, εισέβαλαν στον ναό στο Saint-Etienne-du-Rouvray και κράτησαν ομήρους τον 86χρονο ιερέα, τρεις μοναχές και δύο πιστούς. Μία από τις μοναχές κατάφερε να διαφύγει και να ειδοποιήσει την αστυνομία, που μόλις έφτασε προσπάθησε να διαπραγματευτεί με τους δράστες.
Ο ιερέας βρέθηκε νεκρός, με κομμένο τον λαιμό και τραύματα στο στήθος, ενώ ένας ηλικιωμένος πιστός είχε σοβαρά τραύματα από μαχαίρι. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο τραυματίας έχει διαφύγει τον κίνδυνο.
Οι δράστες της σφαγής υποχρέωσαν τον ηλικιωμένο ιερέα να γονατίσει πριν τον εκτελέσουν και βιντεοσκόπησαν τη δολοφονία, σύμφωνα με μια μοναχή που γλίτωσε από τη σφαγή.
Η μοναχή, που μίλησε σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, ήταν μεταξύ των ανθρώπων που κρατήθηκαν όμηροι από τους δράστες κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας στην εκκλησία, κοντά στη Ρουέν.
«Τον ανάγκασαν να γονατίσει, εκείνος προσπάθησε να αμυνθεί και έτσι ξεκίνησε η τραγωδία», είπε η αδελφή Ντανιέλ στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC.
Όπως εξήγησε, η ίδια κατάφερε να διαφύγει τη στιγμή που ο ένας από τους δράστες σκότωνε τον ιερέα.