Οι επαναστάσεις που συγκλονίζουν από την αρχή του έτους πολλές αραβικές χώρες αμαυρώνουν τις προοπτικές ανάπτυξής τους, ιδίως για όσες από αυτές εισάγουν πετρέλαιο αντί να εξάγουν, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η εκτίμηση αυτή προέρχεται από το γεγονός ότι οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα πολλά προβλήματα: μείωση των εσόδων από τον τουριστικό τομέα, επιβράδυνση της ροής κεφαλαίων και της εισροής χρημάτων από τους μετανάστες αλλά και αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών σε μια προσπάθεια να κατευναστεί η κοινωνική αναταραχή.
Μολονότι η κατάσταση για τις χώρες που εξάγουν πετρέλαιο θεωρείται καλή, οι προοπτικές για τις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο είναι πολύ πιο μέτριες, κυρίως για την Αίγυπτο, τη Συρία και την Τυνησία, για τις οποίες το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη +1,5% για το 2011 και +2,5% το 2012 χάρη σε μια μικρή αύξηση των επενδύσεων.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη Συρία της οποίας το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους θα μειωθεί κατά -2% φέτος ενώ το 2010 παρουσίαζε αύξηση +3,2%.
Στην Αίγυπτο προβλέπεται ότι η ανάπτυξη θα πέσει στο -1,2% φέτος και θα φτάσει το 1,8% το 2012 ενώ πέρσι ήταν +5,1%. Για την Τυνησία το ΔΝΤ κρίνει ότι το ΑΕΠ θα σημειώσει άνοδο +3,9% το 2012.