Στην τραυματισμένη Γαλλία, που ξεκίνησε σήμερα το τριήμερο πένθος για τα θύματα της Νίκαιας, η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία δεν μπόρεσε να περάσει σε πρώτο πλάνο, παρά τον ιδιαίτερα σημαντικό αριθμό θυμάτων.
Ο στρατιωτικός στρόβιλος της περασμένης νύχτας, που ο Ερντογάν κατόρθωσε γρήγορα να ελέγξει με τη βοήθεια του λαού που κάλεσε μέσω facetime, δεν κατόρθωσε να αποσπάσει για πολύ την προσοχή όχι μόνο του γαλλικού λαού, αλλά και της ηγεσίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, με την ευκαιρία σημερινής μετακίνησής του νωρίς το πρωϊ στο υπουργείο Εξωτερικών, περιορίσθηκε να δηλώσει ότι θα υπάρξουν σίγουρα μέτρα καταστολής μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος.
«Εφ’ όσον ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αποκαταστήσει πλήρως την κατάσταση θα ακολουθήσει μια περίοδος μεγάλης νηνεμίας. Στη συνέχεια όμως θα ακολουθήσουν σίγουρα μέτρα καταστολής. Φαντάζομαι ότι ένας αριθμός στρατιωτικών θα έχουν να απαντήσουν για ό,τι έκαναν και για ό,τι δεν έκαναν» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερώ αφού παρότρυνε κατ’αρχάς τους Γάλλους που ζουν στην Τουρκία «να μη βγουν έξω», μίλησε στη συνέχεια για «την ωριμότητα και το θάρρος του τουρκικού λαού, στη δέσμευσή του για το σεβασμό των θεσμών του».
Η γρήγορη καταστολή του πραξικοπήματος συνέβαλε, ώστε η προσοχή όλων, του λαού, των ΜΜΕ και της γαλλικής ηγεσίας, να παραμείνει στραμμένη στη Νίκαια και στους προβληματισμούς που έχει προκαλέσει: Σε σχέση με τα μέτρα ασφάλειας, με το προφίλ του δολοφόνου, εάν υπήρξε πράγματι σύνδεση με το Ισλαμικό κράτος ή εάν η ανάληψη ευθύνης είναι καιροσκοπική. Επίσης, εάν βρισκόμαστε μπρος σε έναν νέο τύπο « στρατιωτών του ΙΣΙΣ» που χωρίς να είναι φανατικά θρησκευόμενοι και χωρίς να έχουν ιδιαίτερη οργάνωση αποφασίζουν να περάσουν αυτοσχέδια στη δράση, ελπίζοντας στην αναγνώριση. Αυτή είναι η πλέον ανησυχητική και σκοτεινή εκδοχή, ικανή να γεννήσει μιμητές κυρίως από τα πλέον αδύναμα και ευάλωτα ψυχικά άτομα τα οποία, όπως και ο Τυνήσιος, δεν έχουν φάκελο στην αστυνομία και δεν είναι εύκολο να εντοπισθούν.